Добрият сън пази сърцето

Американски кардиолози установиха, че хората, които не страдат от безсъние и други нарушения на съня, развиват сърдечна недостатъчност с 42% по-рядко от връстниците си с такива проблеми, съобщaва ТАСС.

Специалисти от университета Тулейн в Ню Орлиънс са оценили качеството на съня на доброволци по пет показателя – продължителност, наличие на хъркане, безсъние, проблеми с бодростта през деня и времето на събуждане. Разкритите от тях модели подчертават важността на здравословния сън за предотвратяване на сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност и свързаните с нея проблеми с кръвообращението остават една от първите три причини за преждевременна смърт при възрастните хора в повечето развити страни. Около пет процента от мъжете и три процента от жените страдат от болестта, но този брой може да се утрои до средата на века.

Проф. Ци Лу и колегите му са анализирали данни, събрани от британските им колеги в проекта „Биобанк“. В него са участвали повече от 400 000 доброволци, като са дарили ДНК за анализ и са се подложили на цялостен физически преглед.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply