Трудният избор може да спаси детски живот в „Жълтата птичка пее“ от Дженифър Рознър

 

Дебютният роман на Дженифър Рознър „Жълтата птичка пее“ разкрива неочаквана перспектива към историята на Холокоста през борбата на една майка да опази дъщеря си.

По книжарниците вече може да откриете „Жълтата птичка пее“ от Дженифър Рознър –  красив разказ за надеждата в лицето на трагични, ужасяващи премеждия. На какво е готова една майка, за да спаси дъщеря си от нацистите?

На момичето му е забранено да издава и звук, така че пее жълтата птичка. Тя пее винаги, когато момичето композира в главата си. Музиката помага на цветята да цъфтят.

Момичето се крие в плевнята. Никой не може да я види, тя трябва да се крие от всички в селото. Най-вече от войниците, но също и от съседите.

Така започва красивата история на Дженифър Рознър за петгодишната Шира и майка ѝ Ружа. Шира и майка ѝ са полски евреи, намерили подслон от нацистите в плевнята на свой познат. Всеки неволен звук, всеки шум може да бъде разликата между живота и смъртта.

Но малката Шира е изключителен талант – истински музикален гений. Песента звучи в главата ѝ постоянно. Затова Ружа започва своя разказ – разказ за великани, за фантастични същества, въображаеми светове далеч от ужасите на войната. Прегърнала Шира в скута си, за да може да шепти по-тихо, Ружа разказва приказки, за да предпази дъщеря си от страха. А жълтата птичка на дървото отсреща се превръща в близък приятел и съюзник на малкото момиче, когато пее и изпълва душата ѝ с музика.

Но мракът затяга своите нокти. Ружа е принудена да направи тежък избор, който ще реши съдбата на дъщеря ѝ… и на самата нея. Може ли надеждата да се пребори с ужаса?

„Жълтата птичка пее от Дженифър Рознър е дълбоко трогателен разказ за любовта и отдадеността, за надеждата и красотата… и за силата на въображението в лицето на самия ад.

***

Изящният, вълнуващ дебют на Рознър е доказателство, че винаги ще има място за нови истории за Втората световна война… Това е съвършен, красив и необходим роман, съкрушителен, но и изпълнен с надежда, за връзката между една майка и нейната дъщеря и жертвите, направени в името на любовта.

„Ню Йорк Таймс“

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply