Учени установиха, че картофите понижават кръвното налягане

Консумацията на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на хипертония,сочат изследванията на американски учени, публикувани в списание „Nutrients“.

Тъй като те са основен източник на калий, изследователи от университета Пардю отбелязат ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания.

В клиничните изпитвания са участвали 30 мъже и жени с диагноза хипертония или предхипертония. Резултатите показват, че консумацията на печени или варени картофи води до по-ниско кръвно налягане в сравнение с контролната група, която се е хранила с типична американска храна, която не включва картофи.

Авторите също така установяват, че противно на общоприетото схващане, че висококалоричната опция за готвене на картофи, пържените картофи, е вредна за сърдечно-съдовата система, ежедневната порция от този продукт, съдържащ 330 калории, не влияе отрицателно на кръвоносните съдове.

Благоприятният ефект на картофите се основава на факта, че те намаляват задържането на натрий в организма и в това отношение, установяват учените, влияят дори по-добре от хранителните добавки с калий.

 

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар