Да обзаведем детска стая

Бъдещето на децата започва у дома. Родителите са основоположници не само на тяхното възпитание, но и да възпитат вкус към естетиката и дизайна. Затова всичко започва с правилния избор на мебели и детски обзавеждания, за да се създаде пространство, в което те ще растат добре физически, психически и емоционално.

Ето как може да стане това:

Ергономични мебели

Изборът на ергономични мебели е важен, за да може да расте детето с тях. Това включва стол, маса, бюро, легло, които да се адаптират според техните нужди, ръст и възраст.

Леглото

Споменавайки леглото, на него трябва да се обърне особено внимание. Тъй като децата спят от осем до 12 часа на ден, то е ключово обзавеждане. Най-добре е да се избере регулируем модел, както и да се помисли за качествен матрак – най – добре твърд, който да поддържа растящото тяло на детето, позволявайки на ставите и мускулите да си починат, а тялото да се възстанови.

Зони за сън, игра и работа

Стаята е не само за релакс и сън, но и за игри и забавления. Затова наред с кът за четене, трябва да се помисли и за място за творчество, за шкаф с играчки, музикални инструменти….

Осветление

Все повече деца страдат от астигматизъм или късогледство в много ранна възраст. За съжаление, често причината за това е лошото осветление в училище или у дома. Добре е в стаята да има поне няколко източника на светлина, да има различни сцени, които да отговарят на различните дейности – за учене, игра, за четене….

Цветотерапия

Не позволявайте на „момичешки“ и „момчешки“ описания на цвета да ви ръководят за това, как да обзаведете стаята. Хиперактивните деца например могат да се възползват от успокояващ цвят.

Психолозите вярват, че определени нюанси насърчават дадено поведение:

Червено – страст, агресия

оранжево – удоволствие, оптимизъм

Жълто – творчество, забавление

Зелено – баланс, хармония

Синьо – мир, спокойствие

Виолетово – медитация, въображение

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply