Музиката помага на хората да преминат през кризата, предизвикана от пандемията

Музиката помага на хората да преминат през кризата, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, предаде ДПА, като цитира проучване на германски учени.

В изследването на Института „Макс Планк“ по емпирична естетика са взели участие над 5000 души от шест държави на три континента.

Учените констатират, че различните подходи към музиката – слушането й и линейното създаване – имат ключово значение за справянето с кризата.

Хората, които изпитват негативни емоции, причинени от пандемията, използват музиката, за да се справят с чувството на депресия, страх и стрес. Те основно слушат музика.

За разлика от тях тези, които са положителни нагласи, използват музиката за социално взаимодействие. Слушането и възпроизвеждането на музика им създава усещане за принадлежност и общност, сочат данните от проучването.

Нови композиции, вдъхновени от пандемията, заедно със стари песни с преработени текстове, отразяващи пандемията, също оказват съществена роля, пише БТА. Тази „коронавирусна музика“ дава възможност да се реагира колективно на социалните предизвикателства и увеличава способностите на отделните хора и на общността като цяло за съпротива, сочат данните от проучването.

Участниците в изследването са от Германия, Франция, Великобритания, Италия, Индия и САЩ. Те отговаряли онлайн на въпроси за поведението си по време на пандемията

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply