Според специалисти от Klimatici.bg, едно от важните неща, за които трябва да помислите при покупка на климатик, е това дали искате инверторен или неинверторен модел.

Също така, трябва да си отговорите и на въпроса дали искате системата ви да се използва само за охлаждане или едновременно да нагрява и охлажда. Ето кое е най-специфичното за всеки един тип климатици, което трябва да знаете преди да вземете решение.

Инверторни климатици – господарите на пазара

Повечето климатични системи, които се предлагат на пазара в наши дни са инверторни модели. Характерното при тях е, че те променят скоростта на работа компресора, което означава, че компресорът (във външното тяло) не трябва да се включва и изключва непрекъснато.

Той просто ускорява или намалява скоростта на работа според нужда изисквания. Поради това, обикновено се използва по-малко електричество, което означава, че те са доста ефективни и ще намалят вашите разходи за отопление или охлаждане.

Неинверторни климатици – значително отстъпват по дял

Известен още като конвенционален климатик, той се отличава с това, че компресорът във външното тяло е или изключен, или е включен с пълна мощност, като се включва и изключва според нуждите, тоест според температурата в помещението.

Този тип климатици могат да бъдат доста по-евтини за закупуване, но в същото време не са толкова ефективни, тъй като използват повече енергия за започване на работа всеки път, в който датчикът отчете по-ниска или по-висока температура от желаната.

Климатици с обратен цикъл

Тези модели се използват за отопляване през зимата и охлаждат през лятото. Въпреки че разходите за покупка и инсталиране са високи в сравнение с различните видове радиатори и отоплителни системи, те са сред най-евтините и ефективни средства за отопление на големи пространства в дългосрочен план, тъй като значително намаляват разходите за електроенергия.

Климатици само за охлаждане

Ако се отоплявате по друг начин през зимните месеци от годината (печка с пелети, радиатор или нещо друго) и се нуждаете само от нещо, което да разхлади въздуха във вашия дом през лятото, тогава си струва да се обмисли система само за охлаждане. Те обикновено са доста по-евтини от системите с обратен цикъл и ако имате алтернатива за зимния сезон, тогава си струва да помислите за този вариант.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply