С „Червения дракон“ се ражда най-ужасяващият психопат в историята на литературата

 

 

Навярно няма по-ужасяващ и пленителен персонаж в  литературата и киното от този на д-р Ханибал Лектър, героят от легендарната поредица на Томас Харис („Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ и „Ханибал“.

Историята на безмилостния психопат оживява отново с новото издание на „Червения дракон“. Книгата се появява на 25 август в превод на Веселин Лаптев и с корицата на Живко Петров.

В нея най-известният сериен убиец в световната литература прави своя дебют – и неотклонно привлича цялото внимание върху себе си, преди да заеме полагаемото му се място в следващите книги от поредицата.

Бившият федерален агент Уил Греъм е по следите на мистериозен престъпник, когото пресата нарича „Зъбльото“. Той избива по ужасяващ начин цели семейства, оставяйки по труповете следи от своите зъби.  Опитите на полицията да разкрие кой е Зъбльото, подписващ се с псевдонима Червения дракон, удрят на камък и принуждават Уил да се обърне към лукавата ерудираност на д-р Ханибал Лектър – опасен канибал, който самият той е заловил преди години.

За да залови един престъпник, Греъм ще трябва  да допусне Злото в главата си, а в тази безскрупулна игра на котка и мишка до последно не е ясно кой ще бъде победителят.

Хладнокръвен в своята брилянтност, Томас Харис успява да превърне традиционния трилъров сюжет в истински литературен шедьовър.

„Червения дракон“ е задължително четиво за всички почитатели на жанра, които не се страхуват да се докоснат до смразяващото очарование на най-безмилостния и изтънчен злодей герой, който литературата ни познава. И да запазят разсъдъка си след това.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply