Умерената консумация на червено вино пази от високо кръвно

Учени установиха, че три чаши по 125 мл червено вино седмично могат да помогнат да бъде свалено кръвното налягане, но препоръчват, ако човек е въздържател, да не започва да пие, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Специалистите са търсели връзка между флавоноидите в червеното вино и други храни и напитки и кръвното налягане сред 1000 германци. Тези съединения допринасят мускулите в артериите да се отпуснат. Така те се разширяват и кръвта тече по-добре.

Червеното грозде, люспите му, семената и виното, направено с тях, са много богати на флавоноиди.

Според Американската асоциация за сърдечно здраве, публикувала изследването, умерената консумация на алкохол може да е част от здравословния начин на хранене. Това означава не повече от една алкохолна напитка (14 мл алкохол, или почти 50 мл концентрат) дневно за жените и две за мъжете.

Британската здравна служба препоръчва не повече от 14 алкохолни единици седмично. Бутилка светло пиво съдържа 1,7 единици, а голяма чаша вино (250 мл) – около 3. Ако човек препива веднъж или два пъти седмично, съществува риск от хронично заболяване.

За изследването учените от Куинс юнивърсити в Белфаст и университета в град Кил са работили с данни от германската биобанка ПопГен за 904 души на възраст от 25 до 82 години. Те са анализирали каква храна приемат, микробиома им, кръвното им налягане заедно с други клинични данни. Стойностите на флавоноидите в храната им за предишната година е оценена според данни на американското министерство на земеделието. Анализиран е и микробиомът на участниците.

Резултатите показват, че участниците с най-висок прием на флавоноиди – от червено вино, ябълки и горски плодове, имат по-ниско систолично налягане (горна граница), както и по-разнороден микробиом. До 15,2 процента от връзката между богатите на флавоноиди храни и систоличното кръвно налягане може да бъде обяснено с разнородността на микробиома.

При горските плодове изяждането на 120 гр дневно се свързва с намаляване на систоличното налягане от 4.1 мм Хг.

Изпиването на 2,8 чаши червено вино (125 мл на чаша) се свързва с 3,7 мм Хг по-ниско систолично кръвно налягане.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply