Красивите курорти в Пирин, които си струва да посетите

 

Пирин без съмнение е една от най-красивите и впечатляващи планини не само в България, не само на Балканския полуостров, но и в цяла Европа! Всяка година стотици и хиляди туристи от страната и чужбина се стичат, за да се насладят на изумителната природа, която тя предлага, както и на някои чудесни места за отсядане там.

Ето малко повече полезна информация по темата.

Какво трябва да знаем за Пирин планина?

Пирин е планинска верига в Югозападна България, като Вихрен на височина 2914 метра е най -високият връх. Една от хипотезите е, че планината е кръстена на Перун, най-важния бог на славянския пантеон, повелител на гръмотевиците и светкавиците. Друга версия е, че етимологията на ареала произлиза от тракийската дума Perinthos, означаваща „Скалиста планина“.

Обхватът се простира на около 80 км от северозапад на югоизток и е широк около 40 км, включвайки територия от 2585 км2. Северната част на веригата, която е и най-високата, е защитена от Национален парк Пирин, обявен за обект на ЮНЕСКО и част от световното наследство през 1983 г.

Планината е известна със своята богата флора и фауна, както и с наличието на редица на реликтни видове. Голяма част от района е залесена, с някои от най-добре запазените иглолистни гори в България, където се намират важни популации от балканските ендемични видове македонски бор, босненски бор и българска ела. Животните включват много видове с висока консервационна стойност, като кафява мечка, сив вълк, дива котка, европейска борова куница, дива свиня, благороден елен, сърна, дива коза и други.

Комбинацията от благоприятни природни условия и разнообразно историческо наследство допринасят за това името на Пирин да бъде посочвано като изключително важна туристическа дестинация. Ето и кои са най-популярните курорти в тази прекрасна планина.

Добринище

Ски курортът Добринище се намира в област Благоевград. За ски и сноуборд има на разположение 5 км писти. 4 асансьора транспортират гостите, а зоната за зимни спортове е разположена между височини 1412 и 2236 м.

Изброените по-горе фактори правят курорта несравнимо място за почивка, поради което то е много обичано и атрактивно за туристите. Освен това има страхотни СПА хотели в Добринище, които човек задължително трябва да посети поне веднъж в живота си! Пример за това е Ruskovets.com – едно много харесвано от планинарите място, което всеки би препоръчал за ваканция.

Банско

Банско е сред най-развитите зимни курорти в планинската верига, както и най-популярният курорт в България за чужденци. Според статистиката, над 79 000 чуждестранни туристи са отседнали в Банско през зимния сезон 2016/17, като са прекарали средно по четири нощувки.

Банско разполага със 75 км ски писти, оборудвани с машини за изкуствен сняг, както и съоръжения за повдигане на 22 км и осигурява условия за алпийски ски, ски бягане, биатлон, сноуборд и други. Най-високата точка е 2560 м, докато най-ниската е 990 м.

Банско редовно е домакин на европейски купи за алпийски ски и биатлон.

Сандански

Сандански, известен преди като Свети Врач, е град и център за отдих в Югозападна България, част от област Благоевград. Кръстен на македонския български революционер Яне Сандански, той се намира в долина в подножието на Пирин планина, по бреговете на река Санданска Бистрица. Сандански е на около 20 км от българо-гръцката граница и на 100 км от Егейско море.

Градът има удобно местоположение, мек до топъл климат (с най-високата средногодишна температура в страната, +13,9 ° C) и относително висока концентрация на термални извори, което го прави популярна дестинация за отдих.

На кратко разстояние с кола от Сандански е Мелник, най-малкият град в България от гледна точка на населението, но атрактивна туристическа дестинация със своята автентична архитектура и производството на вино. В непосредствена близост са село Рожен и Роженският манастир.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply