Продадоха творби на Пикасо за близо 110 млн. долара

Единадесет творби на Пабло Пикасо, които бяха изложени в хотел в Лас Вегас в продължение на повече от две десетилетия, бяха продадени на търг за близо 110 млн. долара. Произведенията, които са собственост на MGM Resorts, бяха изложени в Ресторант Пикасо в хотел Bellagio, информира BBC.

Компанията обяви, че продажбата ще й помогне да разнообрази колекцията си от изящни творби на изкуството. В търга бяха предложени девет картини и две керамични изделия на испанския творец, който умира през 1973 г.

Колекцията обхваща над 50 от творчеството му.

Нарисуваната през 1938 г. картина „Жена с червено-оранжева барета“, която представлява портрет на музата на Пикасо Мари-Терез Уолтър, бе продадена за най-висока сума – 40.5 млн. долара. Първоначалните очаквания бе тя да бъде купена за между 20 и 30 млн. долара.

Друг шедьовър на име „Мъж и дете“ бе продаден за 24.4 млн. долара.

В търга бе включен и натюрморт, рисуван от Пикасо по време на нацистката окупация на Париж през 1942 г. Творбата бе продадена за 16.6 млн. долара.

Колекцията води началото си отпреди повече от 20 години и е започната от американския казино магнат Стив Уин, който е бившият собственик на хотел Bellagio.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply