Стилове в интериорния дизайн

Всеки човек има различен вкус – за мода, дрехи, цветове, за храна. Хората са толкова различни и с толкова разнообразни възгледи, че няма как да има две напълно еднакви виждания по даден въпрос. И точно това дава идентичност на един човек, прави го уникален. Това е може би и причината да има толкова много стилове в интериорния дизайн. И все пак понякога  е трудно да се избере само един и да се каже, че се следва само и единствено той. Въпреки факта, че преобладаващото мнозинство предпочитат класическия интериор, това далеч не е единственият стил, който може да преобрази дома. А с правилните мебели от Leos Mebel всичко е възможно.  

Ето няколко актуални тенденции и стила в съвременния интериорен дизайн

Прованс

Простота, комфорт, светли цветове, дърво като основа на материалите – стилът Прованс с право се нарича френска страна. Автентичността преди всичко: интериорните решения в стил Прованс включват използването само на естествени материали – от дърво до камък. Нещата придобиват индивидуален вид поради ефекта на износване. Домът във френски стил – това е, когато има много светлина, няма контрастни решения, има пастел и отново пастел, и със сигурност – цветя в саксии на первазите на прозорците.

Футуризъм

Бащата на футуризма, Маринети, твърди, че технологията е по-важна от традиционното изкуство. Практичност, празнота, минимализъм, джаджи и технологии са ключовите елементи на интериора; футуризмът в дизайна категорично не приема обикновената декоративност. Функционалността е основният принцип на този стил в декора, а стоманата, хромът, стъклото и пластмасата са основните му материали. Линиите трябва да са разбираеми, ясни, пространството трябва да бъде свободно от излишъци.

Минимализъм

Пълната противоположност на предишния стил е минимализмът. Както подсказва името, той отрича максимализма и прокламира по-малкото е повече като свой лозунг. В минималистичния интериор мебелите и предметите на декора трябва да са възможно най-малко и да има колкото е възможно повече свободно пространство. Съответно, основният нюанс на минимализма е правилната организация на пространството. Тъй като броят на мебелите е ограничен, всяка от тях често изпълнява няколко функции. Така че диванът може да служи не само като диван, но и като място за съхранение на обувки, а в отворена библиотека книгите  могат лесно да съжителстват с вази и дори дрехи. Естествените материали в минимализма се смесват лесно с алуминий и стомана. И в цветовите решения се използва възможно най-много бяло и / или сиво – тези цветове, според колористите, „добавят графичност“.

Стил Ампир

Появата на стила ампир е заслуга на Наполеон, който решава да превърне Франция в истинска империя. Заражда се във Франция, а ранният му период се развива като естествено продължение на класицизма. Стилът е пряко свързан с военната диктатура и личните амбиции на Наполеон, вдъхновението му от античността, с релефна украса, в която преобладават военни доспехи, мечове, лаврови венци. Стилът е комбинация от лукс, умножен от бруталност, агресия и арогантност, с естествена простота. Императорът, който е готов за военна кампания всяка минута, но дори в ужасния студ Русия не иска да се раздели с помпозността и богатството – ето кой е главният герой на стила на ампир. Яркост на цветовете, обемност на диваните, фотьойлите, масите в декора не оставят съмнения: тук живеят големи хора.

Еклектика

Смесването на различни стилове и епохи, понякога взаимно изключващи се, предполага само едно: наличието на вкус. Еклектичният стил, който се появи в началото на миналия век, направи възможно разреждането на обикновения интериор с луксозни предмети. Оттогава еклектизмът, оправдаващ името си, включва всичко, залагайки на противоречията: интериорът успешно съчетава модерни и традиционни материи, пластмаса, метал и „старо“ дърво, ярки цветове и графики. Основното нещо е да знаете кога да спрете и да не прекалявате с различни материали.

Класически

Сдържаността е основният принцип в класическия интериор. Този стил се характеризира с строгост, изящество и великолепие (но в никакъв случай претенциозност). Класиката по дефиниция изключва демокрацията, така че всичко – материали, мебели, аксесоари – трябва да отговаря на доста високо ниво. Колони, злато, кристал изглеждат толкова органично в такъв интериор като дърво, коприна, благороден камък. Класиката изисква обхват, така че стаята не може да бъде скромна по размер.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply