Ето кой е най-добрият час за заспиване

Периодът между 10 и 11 ч вечерта е най-здравословното време за заспиване, което намалява риска от сърдечни болести и инсулт. Такова е заключението на британски учени от Ексетърския университет, публикувано в медицинското издание European Heart Journal, съобщи Би Би Си, цитирана от 24zdrave.bg

Екипът е изследвал 88 000 доброволци между 43 и 74 години. В продължение на седмица електронно устройство на китката е проследявало кога заспиват, а специалистите са прегледали здравния статус на участниците през последните 6 години. Опасността от инфаркти, мозъчни удари и сърдечна недостатъчност се е оказала най-ниска при заспиващитеот 22 до 23 часа. Онези, които потъват в сън след полунощ, са с 25% по-висок риск от тези сърдечносъдови заболявания, а при заспиващите по-рано от 22 часа той е 24 процента по-голям, тълкува изследването ръководителят му д-р Дейвид Планс.

Жените са по-уязвими от мъжете и специалистите предполагат, че това се дължи на хормоналните разлики и менопаузата. При изследването са взети предвид и фактори като диабет, високи холестерол и кръвно налягане, тютюнопушене и др.

“Тялото има 24-часов биологичен часовник или още циркаден ритъм, който регулира физическите и умствените функции на човека – обяснява д-р Планс. – Резултатите от теста говорят, че заспиването между 22 и 23 часа има специална роля в този часовник и ако не се спазва, той се разстройва, а това води до неблагоприятни последици за здравето на сърцето и кръвоносните съдове”, казва изследователят. И добавя, че ако посоченият от учените час на заспиване се спазва, това би предотвратило милиони случаи на сърдечни болести, и то на ниска цена.

И предишни изследвания показват, че промяната на регулярния цикъл спане – будуване с 90 минути в която и да е от двете посоки значително увеличава риска от сърдечни болести.

Заключението на експертите е, че хората, които заспиват след полунощ, са в най-голям риск, тъй като при тях има по-малка вероятност да видят първата дневна светлина, която рестартира биологическия часовник за новия 24-часов цикъл.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply