Дамска чанта на „Hermès“ беше продадена на търг за над половин милион долара

29 в Хонконг за 4 милиона хонконгски долара (513 000 щатски долара), съобщиха от местния клон на аукционната къща „Christie’s“.

Чантата е от ексклузивния модел „Birkin“ в бяло и кафяво. Изработена от екзотична кожа от най-редкия вид крокодил, инкрустирана е със злато и 229 диаманта с общо тегло 9,2 карата.

Предварителната оценка на чантата беше от 230 000 долара до 385 000 долара, но резултатите от търга надминаха очакванията. Името на купувача не беше разкрито,  пише БТА.

Според експерти фините ръчно изработени чанти са изключително редки и са особено ценени от богатите жени. Друга чанта в същата цветова гама, но малко по-малка и без злато и диаманти, също беше продадена на търга – за около 305 хиляди долара.

Чантите „Birkin“ носят името на певицата и актриса Джейн Бъркин. Колекцията се появява в средата на 80-те години на миналия век, след като председателят на управителният съвет на „Hermès“ Жан-Луи Дюма и Бъркин седят един до друг в самолет. В разговор актрисата се оплаква, че не може да намери подходяща кожена чанта за разходка. Дюма ѝ обещава специално да създаде такъв модел, който напълно да отговаря на всички й идеи.

През 2015 г. актрисата моли „Hermès“ да спре да използва името ѝ за луксозни чанти, когато разбира какви са условияна за отглеждането и убиването на крокодили в специалните ферми.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply