Топлата вода и ползите й за тялото

Пиенето на чаша вода всяка сутрин преди хранене е здравословен навик, който помага на организма да се събуди, храносмилателните процеси се активират, стомашно-чревният тракт работи. Редовността нормализира чревната флора, прави кожата по-чиста и подобрява настроението. Това твърди диетологът, гастроентеролог и блогър по въпросите на храненето Нурия Дианова.

За да бъде този навик наистина полезен, водата трябва да е със стайна температура, а не студена, особено ако имате склонност към запек. В случай че човек е притеснен от болки в корема, трябва да консумира вода с по-топла от стайната температура.

Някои хора обичат да добавят портокалов или лимонов сок към чаша вода, която пият на гладно. Но това може да се прави само от хора без стомашно-чревни заболявания, предупреждава диетологът, цитирана от БГНЕС.

„При наличие на стомашно-чревни заболявания, обостряне, например гастрит, такава вода, особено студена, може да предизвика спазми, може да има болки в стомаха, да се развие панкреатит, холецистит“, обясни Нурия Дианова.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply