Китайската зодия разкрива с какво най-много омайваш мъжете

Започва годината на Черния воден тигър

На 1 февруари 2022 г. Китай и други азиатски страни празнуват Нова година по китайския календар, която тази година ще премине под знака на Черния воден тигър.

Китайската Нова година или лунна Нова година се отбелязва на първия ден от първия месец от китайския лунно-слънчев календар – древна система за измерване на времето, датираща от времето на династията Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. Хр.). В григорианския календар това съответства на един от дните между 21 януари и 21 февруари.

Китайският календар се основава на 12-годишен зодиакален цикъл (плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе), както и на древнокитайската натурфилософска идея за съжителството на петте елемента и цветовете, свързани с тях: дърво (синьо-зелено), огън (червено), земя (жълто), метал (бяло), вода (черно).

Всяка година символичното животно се свързва с определен елемент (цвят). Един елемент (цвят) действа в продължение на две години – през първата година има активна енергия (Ян), а през втората – пасивна енергия (Ин).

Първоначално Новата година са празнували предимно земеделците. На този ден те са отбелязвали края на сезона на полската работа, изказвали са благодарността си за получените дарове и са си пожелавали късмет и благоденствие през следващата година.

Според древна китайска легенда в началото на всяка нова година чудовището Ниен се е появявало и е всявало ужас сред хората. Един мъдрец ги посъветвал да го изплашат с червени хартиени фенери и силно пляскане с ръце, от което по-късно се развива традицията да се изстрелват фойерверки и конфети.01

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply