Какъв трябва да е цветът на портмонето

Японски милиардер продава картина на Баския за 70 млн. долара

Японският милиардер Юсаку Маедзава, който бе на Международната космическа станция през декември миналата година, продава на търг известна картина на Баския за 70 милиона долара в очакване да спечели 13 милиона долара, съобщи АФП.

Аукционна къща „Филипс“ обяви в прессъобщение от Ню Йорк, че творбата „Неозаглавена“ на Жан-Мишел Баския от 1982 г. ще бъде предложена на търг на 18 май при първоначална цена от 70 милиона щатски долара.

Маедзава купи гигантската картина през 2016 г. за 57, 3 милиона щатски долара. Следващата година той постави рекорд с покупката на друг шедьовър на Баския за 110,5 милиона долара, предава БТА.

Японският милиардер Маедзава, който е на 46 години, е основател на най-големия сайт за модни облекла и аксесоари в Япония „Зозотаун“.
Той е цитиран в комюникето на „Филипс“, че през шестте години, докато притежава картината, е изпитал „огромно удоволствие“, но според него изкуството „трябва да се споделя, за да бъде част от живота на всеки“.

Преди търга картината ще бъде показана в Лондон, Лос Анджелис и Тайпе, посочват от аукционната къща.

Юсаку Маедзава влезе в новините през декември като първият японски космически турист, достигнал до Международната космическа станция със съдействието на руската космическа агенция. Космическата одисея му струва 87 милиона щатски долара. Милиардерът смята да продължи с пътуване около Луната със „СпейсЕкс“ на Илон Мъск.

Японският предприемач, който притежава платна на Пабло Пикасо, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол и Джеф Кунс, казва за себе си, че е „обикновен колекционер“ на съвременно изкуство, който действа „инстинктивно“.

„Просто купувам това, което намирам за красиво. Това е всичко“, каза той пред АФП през 2017 г.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply