Вегетарианската диета е полезна за здравето на пикочните пътища

Хората, които избягват консумацията на месо, са с 16% по-малък риск от инфекции на пикочните пътища в сравнение с онези, които не го правят, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Промените в храненето може да повлияят върху риска от инфекции на пикочните пътища, защото въпросният здравословен проблем в редица случаи е предизвикан от микроби, които са попаднали в организма, преминавайки през стомашно-чревния тракт.

В рамките на изследването тайвански учени сравнили нивото на инфекциите на пикочните пътища сред почти 10 000 будисти, живеещи в островната държава. Около една трета от участниците следвали стриктна вегетарианска диета.

Изследването не открива причинно-следствена връзка. То продължило 10 години и показва, че вегетарианците са със значително по-малко инфекции на пикочните пътища. Ползите били по-отчетливи сред жените. Оказало се, че вегетарианките са с 18% по-малък риск от инфекции на пикочните пътища в сравнение с жените, които консумират месо.

„Тези инфекции обикновено са свързани с преминали през стомашно-чревния тракт микроби. Ешерихия коли е виновна за 65-75 процента от инфекциите. Пилешкото и свинското са големи резервоари за Ешерихия коли“, отбелязаха учените под ръководството на Лин Чинлон от университета Цу Чи в Хуалиен.

Инфекциите на пикочните пътища засягат около 1 на всеки 100 души по света, причинявайки дискомфорт и стрес, предава БТА. Инфекциите на пикочните пътища съставляват около 25% от всички видове бактериални инфекции сред жените, припомниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply