Защо толкова години САЩ подценяваха Путин и неговата политическа война?

Книга за корените на световното противопоставяне ще бъде представена на 15 март 2022 г.

 

В контекста на трагичните събития в Европа от последния месец книгата на носителя на „Пулицър“ Тим Уайнър –  „Безумие и слава“ – се превръща в настолна книга в опитите да се обяснят действията на руския президент Владимир Путин. Изданието, което проследява развитието на десетилетната борба между двете световни суперсили – САЩ и СССР, както и новото прераждане на съветската империя, ще бъде представено на 15 март от 18:30 ч. в зала „Американски център“ на Столична библиотека (пл. „П. Р. Славейков“ 4).

В разговора-дискусия ще участват проф. Момчил Методиев, създателят на поредицата  „Власт и отговорност“ Свилен Спасов и главният редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев.

Входът е свободен, а подробности за представянето може да видите във Facebook събитието тук: https://www.facebook.com/events/1487052208355881

Във впечатляващото изследване „Безумие и слава“ журналистът и носител на „Пулицър“ Тим Уайнър проследява развитието на десетилетната борба между двете световни суперсили – САЩ и СССР, както и към новото прераждане на съветската империя.

Историята на политическата война между двете държави се корени в края на Втората световна война. Съперничеството се разгаря навсякъде – Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия изток, Европа. Воюва се за ресурси, за влияние, за позиции, необходими сега и за в бъдеще.

„Безумие и слава“  обхваща различните етапи на битката между двете Велики сили –  от „посяването на семената на бъдещото противоборство“, през паравоенните мисии през 50-те години на XX век, годините на Студената война, периода на неоспорима американска доминация, който приключва с атентатите от 11 септември, до новото яростно противопоставяне през XXI век – областта на пропаганда и фалшиви новини се превръща в най-важното бойно поле на планетата. Шпионаж, саботажи, дипломация и фалшиви новини – всички тези оръжия на политическата война се използват от 1945 г. до наши дни, като успехът далеч по-често е на страната на руснаците. Базирайки се на редица източници, Уайнър показва как новият агресивен подход на Путин довежда до пряко вмешателство в изборите в Америка и до успех на удобен за него президент.

Тим Уайнър е носител е на най-престижната награда за журналистика „Пулицър“ и на националната литературна награда на САЩ за книгата „Наследство от пепелища: Историята на ЦРУ“, издадена и у нас през 2009 г. Като кореспондент на „Ню Йорк Таймс“ следи дейността на ЦРУ, ФБР и Пентагона във Вашингтон и е военен репортер в Афганистан, Пакистан, Судан и много други държави в продължение на почти 20 години. Преподавател е по история и творческо писане в Принстънския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк.

 

„Политическата война е използването на всички средства, с които разполага една държава, с изключение на война в буквалния смисъл на думата, за постигане на националните ѝ цели.“

Джордж Кенан, американски дипломат, автор на прочутата „Дълга телеграма“

 

Американците обикновено гледат на войната и мира като на нощта и деня. Руснаците виждат битка, която никога не свършва. Те може и да са прави, защото условията на битката се променят, но природата на войната е неизменна.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply