Проучване сочи, че фибрите са полезни и за здравето на мозъка

Ново изследване, публикувано в сп“Nutritional Neuroscience“, посочва, че фибрите са полезни и за здравето на мозъка, съобщи пресслужбата на университета в Цукуба, Япония.

„Деменцията е опустошителна болест, която обикновено изисква дългосрочни грижи“, каза ръководителят на изследването проф. Казумаса Ямагиши. „Заинтригува ни неотдавнашно изследване, според което хранителните фибри може би играят превантивна роля. Изследвахме това, като използвахме данни събрани от хиляди възрастни хора в Япония за мащабно изследване, започнало през 80-те години на миналия век“.

Участниците са попълвали анкета за храните, които приемат, в периода 1985 г. – 1999 г. Доброволците били в добро общо здраве и на възраст между 40 г. и 64 г. След това те били анкетирани от 1999 г. до 2020 г. и било отбелязано дали някои от тях са развили деменция, която изисква специални грижи.

Екипът от Цукуба анализирал данните и установил, че участниците, които консумирали повече богати на фибри храни са с по-нисък риск от деменция, предава БТА.

Учените проучили и дали има разлика в ефекта от разтворимите и неразтворимите фибри и установили, че по отношение на деменцията по-полезни са разтворимите фибри.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply