За д-р Снежана Атанасова естетиката и грижата за красотата са призвание и отговорност. Като председател на Асоциацията на естетичните дерматолози в България, за поредна година заедно с колегите си се бори за развитие и утвърждаване на здравната култура на обществото в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика.

Работи активно за повишаване нивото за защита на правата на българските пациенти, повишаване качеството на предоставяните услуги и за подобряване на нормативната и етична регулация на медицинските специалности в България, свързани с естетичната дерматология.

Да започнем оттук – как бихте описали работата си на човек, който няма никаква представа за дерматологията?

Аз работя с хора, които искат да бъдат здрави, щастливи и самоуверени.

Защо избрахте дерматологията? Има едно проучване, които казва, че голям процент от лекарите в тази специалност я избират, за да се справят с акнето.

Избрах дерматологията, защото като малка страдах от тежка форма на атопичен дерматит, който се трансформира с годините в една досадна екзема, и постоянно търсих начин, как да се отърва от нея и когато вече бях студентка по медицина, задълбочих се именно в дерматологията и това предопредели моя избор.

Кое е най-важното в бизнеса с красотата?

Първо и основно – да има точни и ясни регламенти, професионална етика и да се спазват всички законни нормативи. За жалост в сферата на естетиката в България няма никакви регулации и това поражда хаос и безотговорност.

Какво означава за Вас красотата?

Красотата е здраве.

Вашият успех на какво се дължи, имате ли обяснение?

Моят успех се държи на дисциплина, компетентност и отговорност.

А какво Ви прави различна от останалите естетични дерматолози в България?

Всеки един от нас е уникален и индивидуален.

С какво не направите никога компромис?

С качеството на услугата. Апаратурата, с която работя, материалите като цяло. Всеки един член на екипа на ATA-Derma и самото място определят качеството на услугата.

Коя е интервенцията, която никога няма да направите?

Услуга, която не е показана на дадения пациент. Аз много често отказвам на пациентите определени процедури, просто защото не са подходящи и крият определени рискове за дадения пациент.

А имало ли е момент, в който казвате на пациент: „Ти нямаш нужда от мен“?

Да. Аз никога няма да направя процедура, защото пациентът си я е избрал или защото в момента е модерна.

Изкривени и нездравословни ли са представите ни за красотата днес?

За жалост, да. Известно ви е, че именно нашата сфера на естетичната дерматология е много примамлива за некомпетентни специалисти. Това поражда абсолютно неправилна представа за този дял на дерматологията.

Днес се омаловажава възприятието именно на знанията по дерматология, които са изключително важни, когато работиш с качеството на кожата, инжектирайки каквото да е било в нея.

В света има едно завръщане към природата, естествеността, във Вашия бизнес обаче май не е така?

Процедури, които подчертават естествената красота.

Прекаляването е големия грях в този бизнес – кой носи вина за това?

И двамата – и пациентът, и лекарят.

Как балансирате желанието на пациента да притежава такова лице и професионалната Ви оценка?

За целта, на първо място, искам да разбера какво иска пациентът и да му дам реалистична картина за резултатите, които могат да се постигнат с естетичната процедура. Излагам и обсъждам всички потенциални рискове за безопасността, усложнения и/или странични ефекти, свързани с процедурата, която той обмисля и го запознавам с протоколите за безопасност. При нужда коментирам и други подходящи планове за лечение. Много важно за мен е пациентът да бъде информиран и колко време може да се задържи резултатът, както и има ли нужда и кога да се подложи на допълнителни процедури в бъдеще. Не на последно място, той трябва да знае, че срещата му с мен не спира само с достигане на крайните резултати – аз имам ангажимент към пациентите си и след терапията, за да осигуря най-безопасния и ефективен процес на възстановяване.

Кое е най-голямото предизвикателство пред един естетичен дерматолог в момента?

В днешно време най-голямото предизвикателство лично за мен е да запазя самообладание и по възможност да не обръщам внимание на този разврат, който цари в сферата на естетична медицина. Тук може би е мястото да кажа, че въпреки всичко имаме голяма подкрепа и от страната на пациентите и от страната на колегите в борбата ни за регулациите в сферата на естетична дерматология. Един професионализъм и това колко ще е отговорен лекарят в дадената специалност се гради в една конкурентно здрава среда. Днес това е невъзможно, защото с естетична дерматология се занимават всички желаещи.

Добре, в коя възраст човек може да започне да мисли за ботокс, хиалурон?

Няма ясна и категорична граница от коя възраст да започне каквато и да е естетична процедура. Тук няма възраст, има индикация. Вашият дерматолог ще определи има ли необходимост да започнете превенцията или направо лечението. Именно дерматологът води този интимен разговор с вашата кожа, за да определи дефицитите, ресурса, наличието на някакви патологични процеси в кожата. Клиничното мислене на дерматолога предопределя резултата и безопасността на процедурите.

Една бюти тенденция, която трябва да умре от бърза и мъчителна смърт?

Свръхобемите и големи количества филъри едномоментно.

Един мит против стареене, в който бихте искали хората да престанат да вярват?

Че само с една процедура ще може да се заличат процесите на стареенето. Невъзможно е. Именно дерматологът може да съпостави послойно стареене на тъканите и да подбере правилен и работещ терапевтичен план.

Кои са най-новите процедури, които пациентите Ви искат?

Предпочитани са апаратни процедури, които съответно крият своя риск и трябва да се внимава много с тях.

Коя е най-голямата грешка, която жените правят, когато става дума за кожата?

Когато пренебрегват едно елементарно правилно почистване на лицето. Аз подробно разказвам в едно от видеата ми за тази грешка.

Правим това интервю в месеца на жената. Кой е най-ценният съвет, който получихте от майка си?

Тя винаги ми казва: „Не се обръщай, когато хвърлят камъни в твоя гръб. Това означава само едно, че ти вървиш напред! Бъди вярна на себе си и се бори за собствените си успехи.“

А Вие като жена, чийто глас се чува, какво искате да кажете на жените, които четат това интервю?

Да пазят и ценят своята индивидуалност. Не правете експерименти и не бъдете излишно доверчиви. Бъдете внимателни и взискателни. Избирайте проверени специалисти! Препоръчвам да се обърнат към асоциацията на естетични дерматолози в България. Там със сигурност ще намерят своя дерматолог.

Силата или красотата, кое е водещото все пак?

Едното не е за сметка на другото, те са две половини на едно цяло.

 

Интервю: Аптеки Запад

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply