Стотици читатели се събраха на премиерата на новото издание на „Измамата „Сан Стефано“: от русификацията на България до „денацификацията“ на Украйна от Иво Инджев

Допълненото издание представи журналистът Георги Ангелов

 

Още с излизането си новото преработено издание на мащабното разследване  „Измамата „Сан Стефано“ от журналиста и блогър Иво Инджев предизвика бурни реакции и привлече интереса на хиляди читатели.

Изданието, което прави  паралел  между „русификацията на България и „денацификацията“ на Украйна“ днес, беше представено на  на 3 май от 18:00 ч. в Дом на Киното, където стотици читатели уважиха събитието. Участие в разговора взе журналистът и преводач Георги Ангелов, добре познат на публиката като водещ на предаванията „История.бг“ и „Библиотеката“ в ефира на БНТ.

По повод изданието Георги Ангелов сподели, че публицистичните статии на автора, които са „излизат буквално месец, два, а някои от тях дни преди да избухне войната на 24 февруари, включително и текста от самия 24 февруари” са изключително ценни документи, които показват, че „журналистът и публицист, който пише тези статии познава в дълбочина материята, за която пише, и представя изключително точен анализ на събитията.”

В „Измамата „Сан Стефано“ Иво Инджев разбива редица исторически и пропагандни митове и остро критикува безкритичния прочит на историята. Пред многобройната публика, събрала се за събитието, той заяви, че: „ние трябва да знаем нашата история. Как я четем, какво можем да кажем срещу цялата тази огромна машина на дезинформация, която десетилетия наред мачка българското съзнание.“ 

Относно паралелите със ситуацията в Украйна той сподели, че: „Не случайно съм прехвърлил и съм направил аналогия в книгата с това, което днешните руснаци вършат в днешна Украйна. Защото там предтекстът също е измамен. Говорим за една огромна измама. Нали всички си спомняме колко пъти повториха и излъгаха, че няма да нахлуят в Украйна. Тази измама е била подготвяна от години.“

„Руснаците измамиха и мен самия”, допълни той, „Първата ми статия от поредицата, свързани с темата за Украйна, е от края на миналата година, когато аз на 31 декември написах заглавието „Думата на следващата година ще бъде „нямадаимавойна”, защото е извън рамките на моето мислене и представа за реалност  да започнеш война, която е обречена на неуспех.”

Заемайки непоклатима позиция, „Измамата „Сан Стефано“ е първата книга в България, остро критикуваща руската агресия в Украйна. Тя маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply