Обиците – бижута, носени от всички култури в продължение на хиляди години

Замисляли ли сте се някога колко отдавна съществуват обеците? Без съмнение никое бижу не блести по-добре от чифт красиви сребърни обеци, показващи се деликатно измежду кичурите коса. Историята на обеците е дълга и завладяваща, започвайки от бронзовата епоха и стигаща чак до наши дни. Ще ви разкажем малко повече за нея и как така обеците са се превърнали в едни от най-популярните сребърни бижута, които носим.

Дългата и разнообразна история на сребърните обеци

Интересен факт е, че обеците са били носени и от мъже и от жени в продължение на хиляди години и са включвали скъпоценни камъни през по-голямата част от времето. Историята им започва преди 5000 години, с човек на име Йоци, който замръзва в Алпите близо до границата на Италия с Австрия. Векове по-късно археолозите попадат на него и един интересен факт им привлича вниманието – на ушите му е имало големи дупки от обеци. Те били широки, което предполага, че този човек е носил тежки бижута през по-голямата част от живота си.

Древните египтяни също са носили обеци от около 1650 г. пр.н.е. Първи били фараоните, а след това и останалото население. Тези обеци са се изработвали със скъпоценни камъни като тюркоаз и яспис. Обеците били толкова почитани по това време, че учените днес са сигурни, че, египтяните са ги поставяли и на котките си. Точно както мумиите с хора, така и повечето мумифицираните котки притежават обеци на ушите си. Древните гърци били първите, за които се знае, че са използвали сребро за изработката на обеци. Както и при египтяните, така и при тях, носенето на чифт сребърни обеци е било привилегия.

През вековете, обеците продължили да бъдат част от популярните бижута. Вярва се, че младите пирати били награждавани с честа да носят обеца, когато пресекат екватора за първи път или плячкосат първия си кораб. Смятало се, че носенето на обеца действа като талисман, защитаващ от морска болест, подобряващ зрението и предотвратяващ удавяне. По това време обеците са били предимно големи халки, изработвани от метал, включително и от сребро. Чак XIX и XX век стават популярни различните форми.

Арт Деко движението през 1900 година оказва значително влияние върху обеците. Колкото по-причудлива форма са имали, толкова по-харесвани и носени са били. През 20-те години на миналия век популярността на дългите обеци, в стил капка, също нараства. През 30-те години пък моделите се завръщат обратно към по-късата си форма. 60-те години на миналия век превръщат обеците в един от задължителните аксесоари на десетилетието. Те са били големи и с всякакви украшения по тях. Служели са като акцент, контрастиращ на правите прически, модерни по това време.

Изненадващо, едва през 70-те години на миналия век, пробиването на уши става широко достъпно. Малко по малко дизайнът на бижутата става по-консервативен и по-деликатен. Пищността на 60-те започва да изчезва, отваряйки пространство за деликатните модели сребърни топчета обеци и малки сребърни халки.

Това е и десетилетието, през което ухото започва да се пробива на различни места и да се носят няколко малки обеци на едно и също ухо. Днес не само моделите, ами и местата, на които носим обеци, са изключително разнообразни. Сребърните обеци, които ще откриете в бижутерийните магазини, не могат да бъдат обобщени – някои са големи, красиви, отрупани с камъни, други пък са малки с минималистичен, изящен дизайн, трети са традиционни модели, напомнящи за красотата на миналите трендове. Всички тях ги обединява това, че са изработени от сребро, което все още е един от най-предпочитаните благородни метали, когато стане въпрос за бижута.

Защо използваме среброто при изработка на обеци, векове наред?

Стерлинговото сребро, в сравнение със златото и платината, е много по-достъпен метал. Не само цената обаче е причина за популярността на, така обичаните от всички, сребърните бижута. Те са много лесни за комбинирани с всякакво облекло и стил. Можете да носите сребърни бижута в офиса, на вечеря или пък на обяд с приятели. Блясъкът на стерлинговото сребро го прави идеално за изработка на великолепни бижута, включително и обеци. Това е и основната причина, среброто и сребърните бижута винаги да са тренд. Дизайните със сигурност се променят през годините, но материала, от който се изработват, остава същия.

Ако притежавате чифт сребърни обеци или сребърна гривна, то най-вероятно знаете, че всички сребърни бижута са невероятно издръжливи. Полагайки грижа за тях, те няма да остареят и ще изглеждат като нови, години наред. Освен всичко друго, сребърните бижута са хипоалергенни. Можете да ги носите с увереност, знаейки, че няма да доведат до алергична реакция като уртикария или обрив.

Популярността на сребърните обеци днес

Обеците никога не са били по-популярни, отколкото са днес, в традиционните стилове. Носим ги на ушите, на телата ни, понякога само по една обеца, а понякога по повече. Поставяме ги на различни места на ушните мидички и ги използваме, за да разкажат повече за нас и нашия стил невербално. Трендовете продължават да се развиват и променят, но обеците остават част от колекцията ни с бижута през цялото време.

Защо сребърните обеци са с непреходна мода?

Те имат наистина завладяваща история и са вплетени в тъканта на човешкото развитие по целия свят. Ние нахвърляхме повърхността на тяхната история и значение, но всъщност темата е много по-обширна. Издръжливостта и красотата на сребърните бижута са нещото, което ги е направило част от историята и традициите ни. Формата на обеците се е променяла, причината за поставянето им също, но винаги са били бижутата, без които не можем.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply