Вреди ли пиенето на вода преди лягане?

Пиенето на вода преди лягане е напълно естествено действие за много хора. Този на пръв поглед безобиден навик обаче може да навреди на здравето ви. Разбира се, пиенето на достатъчно течности всеки ден е от съществено значение, но пиенето на вода преди лягане не е добра идея, пише полският портал Onet.

Може би никога не сте се замисляли, но има голяма вероятност пиенето на вода да прекъсне цикъла на съня ви. Според glamour.hu най-добре е да спрете да пиете големи количества течности два часа преди лягане и да не пиете вода няколко минути преди това. В противен случай е много вероятно тялото ви да бъде прекалено хидратирано, което в крайна сметка може да се отрази на качеството на съня ви.

Ако в тялото ви има твърде много течности, вероятно ще се събуждате през нощта с желание да отидете до тоалетната. Това може да наруши цикъла на съня ви, което ще се отрази негативно на качеството му. Ако това продължи в дългосрочен план, може да се появи безсъние. Ставането до тоалетна през нощта може да доведе до проблеми като липса на сън, сънливост през деня, липса на концентрация и координация, намалена креативност и промени в настроението, пише БГНЕС.

Разбира се, важно е да приемаме достатъчно течности в организма си, но си струва да обърнем внимание на това кога да ги пием. Ако една малка чаша вода ви помага да заспите, няма нищо лошо да я изпиете. Поддържането на хидратация по време на сън има много положителни ефекти, но балансът е от ключово значение и е важно да се наблюдава как консумацията на вода влияе върху качеството на съня.

За да не изпитвате желание да пиете вода преди лягане, трябва да обръщате повече внимание на снабдяването на организма си с вода през целия ден. Можете например да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply