Френска книга показва различни модели на майчинството в животинското царство

 

Какво означава да бъдеш майка? Лесен въпрос, на който всеки може да даде собствен отговор. Но дали Мама Писана, Мама Паяк и Човешката Мама отглеждат децата си по един и същи начин?

Френският писател Себастиен Перез и художникът Бенжамен Лакомб представят на децата двайсет вида животни и начините, по които се грижат за малките си. „Най-добрата мама на света“, издавана от „Ентусиаст“, представлява нежен очерк на майчинството, съчетан с очарователни илюстрации.

Себастиен Перез открива страстта си към писането още в ранна възраст. Когато започва да мисли нова история, той се впуска в приключението без колебание. Тогава се раждат неговите произведения, в които преплита фантазия и хумор. Авторът вмъква в текстовете си важни теми като паметта и толерантността. Желанието му да сподели с читателите своите истории е подбудено от художника Бенжамен Лакомб. През 2007 г. излиза първата им съвместна книга с илюстрации и от тогава до сега Себастиен Перез има публикувани 41 издания за деца и възрастни.

Бенжамен Лакомб е френски автор и художник. Той е един от основните представители на съвременната френска илюстрация. Докато е ученик, Лакомб се занимава с реклама и анимация. Първата книга, която той написва и илюстрира изцяло, е публикувана през 2007 г. и същата година е посочена от списание TIME като една от 10-те най-добри детски книги. Много от книгите на Лакомб са преведени и издадени в целия свят. Художникът редовно представя своите творения в най-известните галерии в Париж, Ню Йорк, Рим, Токио и др.

Умилителните портрети в „Най-добрата мама на света“ показват, че всички животни, също като хората, имат семейства, в които майката играе важна роля и не изпуска малките си от очи. Мама Зайка, например, скубе козината от корема си, за да е меко и топло леглото на бебетата ѝ, а Мама Мецана дълго време не пуска рожбите си сами в гората. При някои животни само женските отглеждат потомството си, при други – само мъжките, а при трети – и двамата родители. Но коя тогава е най-добрата мама на света?

Отвъд разнообразието на видовете, та дори и в природата, изглежда, че едно нещо обединява всички майки на света и то е безусловната любов към децата им.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply