Издателство Обсидиан представя новия роман на майстора на историческия трилър Робърт Харис

На 15 ноември излезе новият роман на майстора на историческия трилър Робърт Харис „Закон за забравата“

„Закон за забравата“ ни отвежда в Англия и нейните американски колонии в средата на XVII век, но той е важна книга и от гледна точка на сегашния исторически момент.

Това е богат на ярки детайли епос, който пресъздава периода на английската Гражданска война, екзекуцията на Чарлс I, управлението на Оливър Кромуел и първите години на Реставрацията. Харис го е изградил почти изцяло върху фактологичен материал. Той проследява изпълнения с премеждия път на двама бегълци от закона през пуританските общности на Нова Англия. Полковник Уоли и полковник Гоф търсят убежище в Америка, защото са издирвани за убийството на крал Чарлс I, чиято смъртна присъда са подписали.

Англия, 1660 г. Полковник Едуард Уоли и полковник Уилям Гоф са бегълци от закона, издирвани за убийството на Чарлс I по време на Гражданската война. След дръзката екзекуция на краля през 1649 г. парламентаристите побеждават защитниците на Короната и Англия става република. Но сега, единайсет години по-късно, роялистите отново са на власт.

По силата на Закона за забравата повечето военнопрестъпници са помилвани. Но не и петдесет и деветимата мъже, подписали смъртната присъда на краля, които са осъдени задочно. Някои от тях, сред които и Оливър Кромуел, са вече покойници. Други са обесени, обезглавени и изкормени, а телата им – разчленени. Неколцина са хвърлени в тъмница до живот. Но Уоли и Гоф успяват да избягат в Нова Англия.

В Лондон Ричард Нейлър, секретар на комисията по издирване на убийците на Чарлс I, получава задачата да залови бегълците. И той няма да се спре пред нищо в желанието си да отмъсти за краля и за собствената си трагична съдба.

Драматичен епос, който съживява важен момент от историята на Англия и нейните колонии в Америка.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply