Предстои ли природен катаклизъм в следствие на климатичните промени наистина?

Един от най-популярните учени на планетата обяснява на достъпен език всички факти за науката за изменението на климата

 

За милиони хора по света през 2022 г. глобалното затопляне е реален и належащ проблем, който променя и влияе на настоящето им. Климатичните промени засягат геополитиката и икономиката, миграцията и здравеопазването, но за широката публика те сякаш остават безлик враг, когото все още не познаваме.

Именно с отговорната задача да обогати разбирането ни за най-основната глобална заплаха на нашето време се захваща световноизвестният физик, космолог и популяризатор на науката д-р Лорънс Краус в ценното издание „Науката за климатичните промени“ , което вече може да бъде намерено и на български език (ИК „Сиела“).

Познат на родните читатели с книгата „Вселена от нищото и известен съратник на Ричард Докинс в каузата за налагане на основан на науката и рационален мироглед в обществото, Лорънс Краус се заема накратко и ясно да представи най-фундаменталните факти за науката за изменението на климата както на специалисти, така и на незапознати с темата и терминологията читатели.

Увлекателна, премерена и все пак отправяща предупредителен вик, „Науката за климатичните промени“ обяснява най-основните физични принципи, на които се базира науката за глобалното затопляне. Изданието признава ролята на човешката дейност като главна причина за изменението на климата, разглежда щетите, които вече сме причинили и сценариите, които ни очакват, ако не променим курса на действията си.

Въпреки това Лорънс Краус не прибягва към алармизъм и избягва да обсъжда подробно най-апокалиптичните сценарии, защото, макар и вероятни, те все още не са сигурни.

Макар и да не разглежда глобалното затопляне като политически въпрос, „Науката за климатичните промени“ посочва дори и най-консервативните прогнози за бъдещето са свързани с огромни проблеми за цялото човечество и заплаха за прехраната и подслона на стотици милиони хора.

Но освен да предупреждава, най-важната цел на този фундаментален наръчник за климатичните промени е да покаже на читателите, че всички тези проблеми все още могат да бъдат избегнати или смекчени.

Защото съдбата е на страната на подготвените. Тя не дава гаранции, а само по-добри шансове. И в голяма степен всичко опира до нашия избор кое от отредените ни бъдеща ще е онова, в което ще живеят децата и внуците ни.

„Брилянтна и фундаментална, това е необходима книга за разбиране на основната глобална заплаха. Тук ще намерите фактите, процесите, физиката зад нашия сложен и променящ се климат, но поднесени с красноречие и чувство за спешност.“

Иън Макюън

„Изтъкнатият учен Лорънс Краус обръща пронизващия си поглед към най-належащата заплаха, пред която светът е изправен – климатичните промени. Тази книга прелива от добре анализирана информация. Ако има някаква надежда, тя е в науката и физик като д-р Краус е добре квалифициран да ни я предложи.“

Ричард Докинс

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply