От „Nirvana” до „Foo Fighters” – легендата Дейв Грол разкрива собствената си история в „Разказвачът“

Музикантът споделя спомени от детството си, славните години на Nirvana, трагедията с Кърт Кобейн и създаването на едно от големите рок явления на новия век

 

След близо три десетилетия на сцената, 10 студийни албума, 12 награди „Грами“ и спечелено място в Залата на славата на рокендрола, Дейв Грол безспорно е една от съвременните легенди на рок музиката.

Бившият барабанист на Nirvana и създател на Foo Fighters успява да спечели сърцата на феновете със своето открито и честно общуване с тях – стил, на който музикантът остава верен и в автобиографичната си книга „Разказвачът“.

Българското издание на тази великолепна мемоарна книга вече може да бъде открито в книжарниците с логото на издателство „Сиела“.

Стартирайки своя разказ с трънливия път на нерадостното детство на особняк във Вирджиния, през откриването на магията на пънка и първите опити със „Scream”, явлението Nirvana”, дълбоката криза след трагедията с Кърт Кобейн до създаването на пост-гръндж героите Foo Fighters” и живота на утвърдена рок звезда и баща – Дейв Грол разказва за своето пътешествие из света на музиката така, както пише музика – с лекота и достигайки до неподозорани дълбини. Малки щрихи, които оформят портрета на цяла една музикална ера.

Писана по време на принудителната изолация, на която светът беше изложен след избухването на пандемията от Covid-19, тази увлекателна и забавна автобиография ще очарова читателите с откровенията и проницателността, които само уединението на един творец носи, но с идеалистичния и пакостлив поглед на хлапето бунтар, което вечно търси приключения и вълшебства. Хлапе, което е готово на всичко, за да служи на музиката – като да довърши концерт със счупен крак, докато го шинират на сцената, например.

Без да се взима твърде на сериозно и винаги изпълнен с известно съмнение в собствените си умения, Дейв Грол отдава своята благодарност към всички, с чиято помощ е успял да се справи с предизвикателствата по пътя си; споделя за непредвидените обрати в живота,  които го принуждават да се движи без крайна цел, и за силата да започне отначало, надскачайки образа на „барабаниста на „Nirvana”, и да създаде едно от големите рок явления на новия век.

„Разказвачът“ нарежда сред страниците си нащърбените части на многолик живот, изпълнен с бляскави успехи, но и с непримирими загуби. Живот, в който музиката е учител в училище без правила, а най-важния урок е,  че всеки човек има глас, който трябва да бъде чут, независимо от звука. Просто трябва да имате смелостта да го усилите и да слушате.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply