Може ли чаят да бъде вреден за здравето?

Всеки е чувал, че не трябва да пие твърде много кафе, но знаете ли и за страничните ефекти от пиенето на твърде много чай. От полския сайт „Interia“ разкриват някои заплахи, които прекалената консумация на чай носи.

Чаят е източник на танини – органични химични съединения, които намаляват усвояването на желязото, свързват се с него и го извеждат от организма. Експертите посочват, че недостигът на желязо е един от най-често срещаните дефицити и ако човек има ниски нива на желязо, прекомерната консумация на чай може само да влоши това състояние.

Чаят, както и кафето, съдържа кофеин, но в по-малки количества. А прекомерната консумация на кофеин от чай или друг източник може да предизвика тревожност, да увеличи стреса и да предизвика раздразнение.

Консумацията на твърде много кофеин също води до нарушения на съня. Някои проучвания показват, че кофеинът може да потисне производството на мелатонин, което води до влошаване на качеството на съня, както и да причини главоболие.

Консумацията на чай в големи количества или на празен стомах може да предизвика неприятни симптоми под формата на болки в стомаха или гадене.

Колко чай е твърде много?

Всеки сорт чай има различни свойства. Умерената консумация на чай може да донесе много ползи, но прекомерната консумация може да доведе до много негативни реакции от страна на организма. Повечето от известните странични ефекти се дължат на наличието на кофеин и танини в чая. Някои хора са по-чувствителни към тези съединения от други, така че е важно да се обърне внимание на това как тялото реагира на чая.

Повечето експерти смятат, че 3 до 4 чаши чай (710-950 мл) са безопасна доза. Въпреки това те отбелязват, че при някои хора може да се появят странични ефекти, когато пият и по-малко чаши.

Ако се появят симптоми, които могат да бъдат свързани с консумацията на чай, консумацията трябва постепенно да се ограничи до прекратяване на нежеланите реакции.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply