У нас излиза единствено по рода си издание на „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд

Единственият роман на ирландския разказвач се появява на български език в луксозно илюстровано издание

 

Ирландският майстор на прозата Оскар Уайлд остава от онези писатели в литературната ни история, чиято фигура набира все повече популярност с годините. Дързък и смел, безпощаден в остроумието си и чувството си за естетика, Уайлд придобива иконичен статут, какъвто много малко автори успяват да постигнат.

След като през 2021 г. на български излезе ново илюстровано издание на неговите събрани „Приказки“, на пазара през декември 2022 г. се появява и колекционерско издание на единственият роман на Оскар Уайлд – „Портретът на Дориан Грей“ в превод от Марин Загорчев и с майсторските илюстрации на художника Дамян Дамянов (ИК „Сиела“).

Определян от The Guardian като една от стоте най-велики книги на всички времена, „Портретът на Дориан Грей се нарежда сред най-значимите постижения на модерната британска литература.

Мрачен и въздействащ, силно повлиян от готическите мотиви в творбите на автори като Едгар Алън По, романът на Уайлд рисува опустошителен портрет на викторианското общество от края на ХIX в. и става обект на множество екранизации и адаптации през годините.

„Единственият начин да се освободиш от изкушението е да му се отдадеш.“

Младият Дориан Грей пристига в Лондон с целия си арсенал от красота, елегантност и остроумие, нужен му да съблазни и най-висшите представители на лондонското общество. В лицето на известния хедонист и ценител на изкуството лорд Хенри Уотън, Дориан намира ментор и ключ към най-изкусителните авантюри, които светските среди могат да му предоставят.

Но Дориан знае, че красотата, превърнала го в любимец на богатите и влиятелните, е само временна и твърде крехка. Затова когато прочутият художник Базил Хо­луърд превръща Дориан в своя муза и рисува портрет толкова пленяващ и възхитителен, Дориан решава да сключи фаустовската сделка да продаде душата си в замяна на вечна красота и младост.

Въвлечен в покварен двойствен живот, в който нито предателството, нито дори убийството са му чужди, младият мъж намира начин да задоволява греховните си желания и същевременно да остане джентълмен в очите на лондонското общество.

Само „Портретът на Дориан Грей“ носи следите на неговия упадък и отразява ужасяващата грозота, която малко по малко завладява всяко кътче от нарцистичната му душа.

Скандален, чувствен и хипнотизиращ, считан за „неморален“ за времето си, единственият роман на ирландският бард изследва в детайл покварата и греха, младостта и значението на изкуството.

Публикуван за пръв път през 1890 година, „Портретът на Дориан Грей“ и до днес продължава да отваря вратата към творчеството на Оскар Уайлд за поколения читатели и остава все така актуална с изящния си анализ на човешката душа.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply