Кухнята: „ябълката на раздора“ в старото и новото строителство

В България има малко над 4 милиона жилища към края на миналата година, което никак не е зле за страна с население под 7 млн. души. От тези жилища 2,6 милиона са в градовете и 1,3 – в селата, като се предполага, че тези 1,3 милиона са предимно къщи. В същото време новото строителство продължава да се развива активно въпреки кризата, като само за тримесечие набъбва с по около 5-6000 нови жилища. Така например за третото тримесечие на 2022 г. общо в страната въведените в експлоатация нови жилища са 5800 по данни на Националния статистически институт (НСИ). От тези новопоявили се жилища над една трета са двустайни апартаменти (около 2200).

От сайтът за обяви на имоти в София Реалистимо разглеждат родните представи за апартамент и стандартите на които е подвластен местния пазар. Двустайни апартаменти в съвременното ново строителство в България в повечето случаи означават две стаи, от които едната спалня, а втората – мултифункционално помещение, в което има бокс, трапезария и хол. В някои случаи това по-голямо помещение може да играе ролята и на втора спалня.

Така наречената „отворена кухня“, свързана с дневната, навлезе в новото ни строителство през последните десетилетия по западен модел. Тя има своите предимства и недостатъци и постави домакините в нова ситуация, с която те трябва да съобразяват доста елементи от ежедневието си.

От една страна е удобно да готвиш и сервираш директно на масата в трапезарията без да се налага да пренасяш храната от една стая  друга, особено, когато самостоятелната кухня е твърде малка. В допълнение голямото отворено  помещение, в което се съчетават много семейни активности, е предпоставка за  по-добро общуване между членовете на семейството. Докато приготвяте храната, можете да обърнете внимание и на децата си, като си поговорите с тях или да обсъдите нещо със съпруга си. Просторното пространство също е от значение, защото чувството да се намирате в по-обширна стая винаги е приятно. По-голямата квадратура дава възможност и да развихрите въображението си, като периодично размествате мебелите или оформяте различни функционални кътове в помещението.

Разбира се монетата винаги има две страни. На обратната страна са недостатъците на кухня-трапезария-хол в едно, които обикновено са субективен аспект и зависят от предпочитанията на членовете на семейството и взаимоотношенията вътре в него. Първото е, че неизбежно постоянното готвене в едно помещение се отразява на миризмата в него. За някои това може да е приятно, но има хора, които не понасят да им мирише „на манджа“,  докато гледат телевизия например. Да, има мощни абсорбатори, които да решат проблема, но за съжаление и те имат своите недостатъци. Най-сериозният от тях е шумът. Колкото по-мощен и ефективен е един абсорбатор, толкова по-шумен е той. Това е аксиома и технологиите засега не са решили този проблем. Така че, когато изчезне проблемът с миризмите на готвенето, възниква автоматично проблемът с шума от абсорбатора. Не  е без значение и невъзможността от усамотяване в едно общо помещение като отворената кухня. Двустайният апартамент не е чак толкова голям, така че в едно тричленно семейство например липсата на отделна кухня може да се окаже и проблем.

Ето  защо не са малко хората, които предпочитат старото строителство от втората половина на 20ти век, когато кухните масово се строяха като отделна стая, а отворените помещения бяха по-скоро изключение или резултат от преустройство от страна на собствениците. Много от клиентите намират старият начин на строителство за по-функционален и предпочитат да закупят такъв апартамент, по-възможност в запазена или реновирана сграда, отколкото апартамент ново строителство. Статистиката на НСИ показва още, че средното поскъпване на жилищата старо строителство, като относителен дял, е по-високо в сравнение с тези ново строителство. Така например, ако от 2015 г. до края на второ тримесечие на 2022 г. общото поскъпване е с 68 пункта, това на новото строителство е средно с 57 пункта, а на старо – със 74 пункта. За това разбира се имат значение и инфлацията и годината на строителство, но не е без значение и функционалното разпределение старите жилища.

На всички нас е интересно как световните звезди като Ди Каприо и Роби Уилиамс търсят и продават имоти, как родните звезди инвестират в апартаменти. Вие обаче как планирате следващата си имотна покупка? Разгледайте последните обяви за имоти в Реалистимо.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply