Това е най-дългият речен круиз в света

Най-дългият речен круиз в света, който ще премине 3200 километра през 27 речни системи в пет щата в Индия, а след това и в съседен Бангладеш за 51 дни, започна.

Корабът отпътува от духовния град Варанаси и ще се движи по река Ганг – най-свещената река на Индия, чието име носи и плавателният съд. Той ще посети национални паркове, обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и ще премине покрай някои големи градове по пътя си.

MV Ganga Vilas ще превозва 36 пътници в 18 апартамента и 48 души екипаж. Той може да превозва 7000 пътници и повече от 2000 членове екипаж

Първоначално круизът е планиран за 2020 г., но е отложен заради пандемията. Билетите за него бяха пуснати в Европа и първите му пътници са от Швейцария, Франция и други европейски страни, съобщава bTV.

Планува се круизът да се провежда два пъти годишно между октомври и март, когато метеорологичите условия са по-добри, нивата на речните води са високи.

От компанията организатор посочват, че двете планирани плавания за 2024 г. вече са разпродадени.

Цените на билетите са между 51 114 и 54 765 долара за пътник.

В рамките на пътуването с MV Ganga Vilas са предвидени спирки в столицата на Бангладеш – Дака, мангровата гора Sundarbans, която обхваща територии в двете държави и индийския национален парк „Казиранга“, която е дом на еднорози носорози.

Интериорът на кораба е вдъхновен от работата на немския художник от 20-и век Йозеф Алберс.

Речните круизи отдавна са атракция в Северна Америка и Европа. Множество компании редовно организират такива по водите на Дунав, Рейн и Сена. За Индия обаче те са нещо ново, докато страната е на път да изпревари Китай за титлата на най-населената страна в света.

Речните круизи дават възможност за достъп до повече провинциални места, които нямат пряк достъп до летище или магистрала, и могат да донесат така необходимите приходи от туризъм и за тези общности.

Въпреки че 51 дни във водите е рекорд за речните круизи, то пътуването бледнее пред океанските пътешествия с кораб. Най-дългият круиз в света е 245-дневно пътуване, което тръгна от Лондон през 2019 г. и посети шест континента.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply