Пиете ли достатъчно вода? Ето до какво води недостатъчният прием

Недостатъчният прием на вода крие сериозен риск за здравето, сочи проучване, направено сред 11 255 души, които са отговаряли петкратно на въпроси 25 години. Въпросите са включвали не само навиците, а и социално-икономическия статус на наблюдаваните, както и фамилни заболявания.

Клиничните изследвания са проследявали нивата на натрий в кръвния серум, което е индикатор за приема на течности. Ниските нива на натрий се постигат с повече пиене на вода. Резултатите показват, че хидратацията забавя остаряването и редуцира риска от някои заболявания.

По-ранни проучвания са показали връзката между високите нива на натрий и сърдечната недостатъчност. Нормалните нива на този химичен елемент в човешката кръв варира 125 и 146 милимола на литър. Според проучванията, при хората, чиито нива на натрий са около 142 милимола на литър, съществува 10 до 15 процента по-голяма вероятност да бъдат биологично по-възрастни от хронологичната си възраст, т.е. преждевременно остарели. Рискът от развитие на хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, хронична белодробна болест, диабет, деменция нараства с 64 процента, както и рискът от предсърдно мъждене и инсулт.

Повишеният прием на течности не означава само пиене на вода, но и повече плодове и зеленчуци и да се приемат сокове.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply