Един от първите български романи за горяните – „Швеге“ от Тодор Господинов – излиза на 10 февруари

В духа на „Власт и съпротива“ и „Когато капят кестените“ романът на български журналист е базиран на истински събития и множество документи.

В Деня за почит на жертвите на комунистическия режим се появява корицата на един от първите български романи за движението на горяните – „Швеге: Срещу сърпа и чука“ от журналиста Тодор Господинов, който ще излезе на 10 февруари с логото на издателство „Сиела“.

В духа на ебмлематичните „Власт и съпротива“ на Илия Троянов и „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов, „Швеге“ е роман за първите години на тоталитаризма – история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти. И навярно един от първите български романи за горяните.

„Швеге“ е роман за съпротивата срещу злото, за силата на човешкия дух, за невъзможната любов и за изборите на ръба. Годината е 1950-а. Един млад мъж търси убийците на брат си, но неговият късмет, хем добър, хем лош, го изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава. Следва шеметно препускане, в което читател и герой ще преминат през най-големите ужаси, за да достигнат до така търсената, уж невъзможна, надежда.

Изданието ще има и официално представяне на 16 февруари 2023 г. от 18:30 ч. в Patches Blues Bar в София.

„Чудна плетеница от художествено родени герои и истински исторически събития. При това от затъмнения исторически период на отчаяните борби след 1944 г. и горянското движение. Съдбата на Швеге е удивителна, а ако някой някога ви каже, че за разлика от другите социалистически страни в България не е имало съпротива, ще ви се прииска да му разкажете тази книга.“
Веселина Седларска

„Стъпил на документална основа, този наситен с действие, история и обрати роман разказва за любов, предателство и терор по време на комунистическия режим веднага след 1944 г. Длъжници сме на тези стотици хиляди загубили свободата си, живота си, здравето си, имуществото си; длъжници сме и на първото в Европа организирано движение на горяните срещу червения тоталитаризъм, чиято задача беше първо да смаже човека, по-късно — неговата свобода; а наследниците му в днешни дни и с други средства опитват да убият или подменят паметта за съпротивата му. Затова „Швеге“ е роман и за паметта. На добър час!“
Захари Карабашлиев

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply