„Дафни“: смъртта има име в новия роман от автора на „Кутия за птици“ Джош Малерман

Ако мислиш за „Дафни“, тя ще те убие в смразяващия трилър от автора на „Кутия за птици“.

От култовия роман „Кутия за птици“, вдъхновил едноименната Netflix екранизация, до продължението му „Малори“, самостоятелните „Гоблин“, „Денят на прасето“ и „Инспекцията“ – Джош Малерман ударно се утвърди като едно от най-силните имена на съвременния трилър. А почитателите на жанра отдавна се убедиха, че що се отнася до книгите му, нищо не е твърде зловещо или кърваво. А камо ли очаквано.

Повече от всякога това важи и за най-новия му и може би най-непредвидим трилъров роман „Дафни“ – смразяващата история на една наглед отдавна забравена градска легенда…
Ако си мислиш за „Дафни“, тя ще дойде и ще те убие.

За Кит Ламб това е последното лято преди колежа. Последното лято, което прекарва с гимназиалния си баскетболен отбор. Последното лято преди животът ѝ рязко да излезе отвъд познатите граници и да започне наистина. Факт, който ужасява Кит до краен предел и я разсейва от единственото нещо, което има значение в момента – финалa на лятната лига по баскетбол.

Ала в нощта преди големия мач една уж безобидна страшна история, разказана, за да разчупи напрежението, привлича вниманието на Кит и заплашва да обсеби ума ѝ. Историята за Дафни – ужасяващия мит на Самхатън. Момиче, учило в тяхното училище, което умира при мистериозни обстоятелства.

Някои казват, че е била убита, други, че сама е отнела живота си. Трети твърдят, че самата Дафни е убийца. Над 2 метра висока, облечена винаги с дънкови дрехи и тежко гримирана, за да прикрие посинялото си лице, Дафни все още броди някъде из града, обсебена от желанието за мъст. А за да се превърнеш в нейна мишена, трябва само да си помислиш за нея.

И ето че идва денят на мача. Последните секунди. Топката е в Кит, която трябва да вкара един кош, за да спечели. Със съотборничките ѝ имат своята малка тайна – всеки път, преди да стрелят, те си намислят въпрос, а отговорите винаги са плашещо точни.
За изненада дори и на себе си Кит пита: „Дафни ще дойде ли да ме убие“? И отговорът изобщо няма да ѝ хареса.

Сред страниците на тази смразяваща история американският писател новаторски смесва елементи от класическите хорър истории с все по-актуалните теми за тревожността и депресията, с които съвременният човек трябва да се бори. И така разкрива много от скритите страхове и проблеми, срещу които толкова млади хора са изправени в наши дни, но не се осмеляват да споделят открито.
Провокативен и безкомпромисен, кървав и ужасяващ, „Дафни“ е завладяващ разказ, който само безмилостното въображение на Джош Малерман може да роди.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply