Харвардският професор Марк Камер представи приносното издание „СССР и Източна Европа (1941-1991)“ в София

Сред специалните гости на събитието бяха министър-председателят на България Филип Димитров (1991-1992) и министърът на външните работи Надежда Нейнски (1997-2001).

След повече от 2 години работа по подготвянето му авторитетният труд „СССР и Източна Европа (1941-1991)“ на харвардския професор Марк Крамер излезе за пръв път в целия свят на български език през декември 2022 г.

Авторът на изданието и световноизвестен експерт по проблемите на Студената война, СССР и Източна Европа гостува в София на 7 февруари 2023 г. и представи мащабния си анализ на ключовите събития от втората половина на XX век пред многобройната публика в Литературен клуб „Перото“.

Освен самият Марк Крамер, участие в събитието взе и специалистът по съвременна дипломатическа, военна и разузнавателна история проф. Йордан Баев. Модератор на разговора беше журналистът и водещ на предаването „Панорама“ Бойко Василев.

Сред уважилите събитието бяха министър-председателят на България Филип Димитров (1991-1992), министърът на външните работи Надежда Нейнски (1997-2001), писателят и журналист Иво Инджев и създателят на „Отворено общество“ Свилен Спасов.

„Ако погледнем десетина години напред във времето, има изгледи ситуацията в бившия съветски блок значително да се подобри. Много неща обаче зависят от войната, която тече в момента. Един от уроците, който света научи от Студената война, е, че когато Западът е заемал твърда позиция, това е водело до резултати. И България сега е част от този Запад“, сподели проф. Крамер в отговор на въпроса на Бойко Василев „Кое е най-важното нещо, което оцеля от Студената война“.

В мащабното си изследване уважаваният учен представя и анализира различните измерения на продължилата повече от четири десетилетия съветска доминация над държавите от Източна Европа, насилствено изменила естествения ход на тяхното историческо развитие.

Безпристрастно, задълбочено и впечатляващо по размах, изданието на „СССР и Източна Европа (1941-1991)“ от Марк Крамер не само осветлява ключови събития от XX век, но също така помага на читателите да разберат кървавите войни на XXI век, включително войната на Русия в Украйна.

Марк Крамер е директор на изследванията за Студената война в Харвард, старши сътрудник на центъра за руски и евразийски изследвания „Дейвис“ към Харвардския университет и директор на програмата „Андрей Сахаров“ за правата на човека на Харвард.
Той преподава международни отношения и сравнително политикознание в Харвард и е бил гост-професор в редица водещи университети в САЩ и по света. Сред престижните награди, с които е удостояван, са Academy Scholar в Харвардската академия по международни и регионални изследвания и Rhodes Scholar в Оксфордския университет. Крамер чете ежегодна лекция за американската външна политика в Историческия факултет на Софийския университет. Той е автор на повече от 200 книги, студии и статии, главен редактор e на поредицата книги за Студената война на Харвардския университет, както и на списание The Journal of Cold War Studies.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply