Теодора Димова представи новия си роман „Не ви познавам“ в София

„Това е една от най-значимите творби на нашето съвремие“, каза литературоведът проф. Михаил Неделчев.

„Не ви познавам“ от Теодора Димова – своеобразното продължение на виртуозния роман „Поразените“, който стана носител на наградата „Роман на годината“ на Национален дарителски фонд „13 века България“ и френската литературна награда „Фрагонар“ – се изкачи на челните места в литературните класации още с появата си на пазара. А на 13 март 2023 г. се състоя и официалната му премиера в City Mark Art Center.

Събитието събра десетки почитатели на добрата литература, които се разходиха из деликатните пътеки на този ударен роман за неизлекуваните болки от миналото, нестабилното настояще и неясното бъдеще. Книгата през своя професионален поглед представи българският учен, литературен критик, културолог и публицист проф. Михаил Неделчев, а откъс от изданието прочете великолепната актриса Петя Силянова.

Вечерта откри писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев. „В тази последна книга „Не ви познавам“ имам чувството, че Теодора Димова най-сетне сякаш е пристигнала при себе си“, сподели той пред публиката и даде думата на проф. Михаил Неделчев.

„Романът „Не ви познавам“ безспорно е разтърсващ, провокиращ всички ни, вадещ ни от състоянието на безразличие. Това е една от най-значимите творби на нашето съвремие“, подчерта литературоведът и изрази мнението си, че в “желанията, мечтите, намеренията, терзанията, спомените и прозренията” на главната героиня в „Не ви познавам“ са скрити елементи от битието ни, в които всеки един от нас би се разпознал.

„Какво беше най-важното за мен при писането на този роман? Най-важното беше дали е възможно злободневието да се превърне в литература, да се пресъздаде художествено“, сподели самата Теодора Димова и разкри, че дълго се е чудила дали да напише тази история, която засяга някои от най-актуалните събития от последните години.

„Пандемията, продължаващата политическа криза, войната в Украйна – всеки един от нас познава в детайли това, което се описва в книгата“, продължи тя, покани всички присъстващи да отпразнуват романа на по чаша вино и дълго време подписва книгите на почитателите на словото ѝ.

В „Не ви познавам“ една от внучките на главните героини в „Поразените“ – Александра –  ще трябва да се изправи пред видоизменения кървав терор, който деветосептемврийските събития от миналото са завещали на цялото българско общество.

Каква е съдбата на твореца, който е заплашен от юмрука на силните на деня? И от сенките на режима, който сякаш не си е отишъл, а е чакал своето време като чудовище, притаявало се дълго в укритието си.

Плавното и изключително визуално писане на Теодора Димова изобличава изкривяването на „паметта за истината“ и времето, оголило своите зъби, ръмжащо и готово да разкъсва. И напомня, че непознаването на миналото ни осъжда да живеем в „унизителния свят на лъжата“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply