Известният театрален критик и преводач Джон Фридман пристига в България, за да представи „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“

Изданието, което изследва гения на един от най-знаменитите, обсъждани и признати от света руски режисьори – Кама Гинкас – ще бъде представено на 21 март от самия Джон Фридман и автора на предговора Явор Гърдев.

Едно от най-знаменитите и гениални имена на театралната сцена – руският режисьор Кама Гинкас – и уважаваният критик и преводач Джон Фридман се срещат на страниците на приносното издание „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“.

Техният дълбок и докосващ диалог, посветен на театъра и неговата роля на дом за артиста, на „обиталище с характер и аура, което те притегля в себе си”, е придружен от аналитичния и вдъхновяващ предговор на българския режисьор Явор Гърдев. Книгата излиза благодарение на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Задължителното за всеки студент, театрал и ценител на сценичните изкуства издание ще бъде официално представено на 21 март от 17:30 ч. във Vivacom Art Hall Oborishte 5, когато самите Джон Фридман и Явор Гърдев ще разходят публиката из думите на театралния гуру, посветени на рисковете, смелостта и изискванията в театъра.

Гинкас, Фридман и Гърдев са били част от журито на международния форум за дипломни спектакли „Данаил Чирпански“ в Стара Загора. Мисията на фестивала е да създава среда, която провокира обмен на идеи, опит и театрални практики. МСТФ е създаден в памет на младия актьор Данаил Чирпански и носи не само името му, но и неговата страст към театъра, която се предава на студентите от цял свят.

„Провокирайки театъра“ разкрива с размах уникалната визия, която Гинкас разработва, вдъхновен от руския авангард – визия, преплитаща смешното и ужасното, и която създава „силен, много личен театър, който нанася юмручен удар право в слънчевия сплит на зрителя.“

От невероятната съдба на самия Кама Гинкас – дете в семейство на литовски евреи, по чудо оцеляло от едно от гетата по време на Втората световна война – до изследването на патологията на актьора, на онази „жива плът“, която сбъдва творческото въображение, в този разговор няма да откриете строги програми с „първо“, „второ“, „трето“, нито шаблонни схеми.

Следвайки разгорещените диалози между двамата театрали, скоковете на фантазията им и лъкатушните отклонения от темите, читателят ще усети между страниците неоспоримото присъствие на майстор творец, който напълно осъзнава своята роля в мизансцена на световното културно наследство.

В изданието са поместени редица фотографии и около тридесет и пет часа интервюта, записани през 2000 г., в които критикът среща режисьора – посветил над 30 години от живота си „да прави нещата правилно“, без непременно това да означава последователност и липса на противоречия.

Безкомпромисна и откровена, „Провокирайки театъра“ е шеметна хроника на живота на един изключителен човек, но и съвременен поглед към изкуството като цяло – изкуството, което оцелява въпреки пипалата на времето, в което се ражда.

„Вярата на тези хора в смисъла и мисията на театъра беше и си остана непоклатима. Те бяха и останаха най-лоялните му жреци. С двама от тях ще се срещнете в тази книга.“
Явор Гърдев

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply