„Нестле за по-здрави деца“ се обръща и към деца и родители с нарушено зрение

С участието на Ути Бъчваров, Йоанна Темелкова, д-р Ивелина Герова и Съюзът на слепите в България универсалният наръчник за балансирано детско хранене „Порция баланс“ става достъпен за всички в нов аудио формат

Според Световния атлас на затлъстяването за 2022 година  България е сред страните с очакван най-висок процент на детско затлъстяване в следващите осем години. Данните сочат, че ако не бъдат взети спешни мерки,  до 2030-та година 18%  от всички български деца на възраст 5+ години ще страдат от затлъстяване , което означава, че  над 160 000 деца ще са с наднормено тегло .

Научнообоснованият метод “Порция Баланс“ на “Нестле за по-здрави деца” помага на всички родители да създадат пълноценно и балансирано детско меню и по този начин да се противопоставим на тревожната тенденция за увеличаване на процента на децата с наднормено тегло в България, като тази година се обръща и към деца и родители с нарушено зрение.

В стремежа си да направи “Порция Баланс“ достъпна и за родителите и децата с нарушено зрение, Нестле България създава и специален подкаст в две части с участието на Ути Бъчваров и актрисата Йоанна Темелкова, чийто глас ще озвучава съветите и насоките на нутрициониста д-р Ивелина Герова, мениджър Медицинска комуникация за Югоизточен пазар „Нестле Детско хранене“. В този специален аудио формат двамата, увлекателно и разбираемо, ще обяснят метода за съставяне на балансирано меню. Те ще представят и някои от най-любимите рецепти от кулинарна книга на “Нестле за по-здрави деца”, базирана на метода “Порция Баланс“, в която професионалните нутриционисти на Нестле са селектирали над 50 вкусни и балансирани рецепти, споделени от  блогъри и родители от цялата страна. Рецептите ще бъдат преразказани и обогатени от вълшебния разказвач Ути Бъчваров, който самият е горд баща на две близначки на 5-годишна възраст и ежедневно готви с тях.

На 22 март първата част на подкаста ще бъде достъпна на страницата на Нестле България, а на 5 април ще излезе част две на аудио изданието. С помощта на Съюза на слепите в България, които са партньор на инициативата, подкастът ще достигне целево до всички родители и деца с  нарушено зрение. От организацията нямат точна статистика за броя на незрящите у нас, но към настоящия момент техни членове са около 12 000 души с над 71% нарушено зрение.
“Порция Баланс“ цели да се превърне в техен основен помощник, но и да улесни всеки родител при изготвянето на дневно и седмично меню. Съчетана с  най-малко 60 минути упражнения на ден, „Порция Баланс“ представлява универсален метод, който ще помогне за по-здравото бъдеще на нашите деца.

Универсалният наръчник посочва правилното количествено и качествено разпределение на всяка група храни за двете основни хранения  – обяд и вечеря, така че  децата да приемат точната доза от необходимите хранителни вещества. За улеснение, “Порция Баланс“ е илюстриран като чиния, чиято вътрешност е разделена на 3 части: половината е запълнена от зеленчуци, едната четвърт – с храни, богати на протеини – месо, бобови растения и яйца, а другата четвърт с въглехидрати под формата на зърнени храни, макаронени изделия, ориз и картофи. Външността на чинията показва допълнителните хранителни групи, нужни за балансираното меню на всяко дете, сред които основно място заемат плодовете,  водата, киселото и прясното мляко, а мазнините и ядките се препоръчват в по-ограничени количества.

Важно е да се знае, че ако не е категорично предписана определен вид минерална вода, най-добре е в ежедневието да се пие трапезна или чешмяна вода, като средната препоръчителна доза за взрастен чоовек е около 30 милиграма на килограм, но варира значително в зависимост от множество различни фактори като възраст, сезон, физическо натоварване, пол и други.

Ядките са чудесен източник на здравословни вещества, самите те са с балансирано съдържание на мазнини и протеини и влияят положително върху работата на мозъка. Но с тях трябва да се внимава –  на деца до 3 годишна възраст не се предлагат ядки поради опасност от задавяне и алергия , особено  опасни в това отношение са фъстъците. След 3-тата година, поне до 7 – годишна възраст ядките трябва се предлагат само в присъствие на възрастен, за де се избегне риска от задавяне и да се наблюдава за алергични реакции. След това те стават безценно допълнение към разнообразното хранене, но не бива да се прекалява с тях, поради високата им калорийна стойност и съдържание на мазнини.  В детска възраст препоръчителното количество е  до 30 гр дневно.

Балансираното хранене на детето включва ежедневна доза от около 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове. Важно е  разнообразието,  защото отделните представители съдържат различни количества от полезните за здравето хранителни и биоакативни вещества. Жълто-оранжевите и тъмно-зелените плодове и зеленчуци (моркови, тиква, червени чушки, домати, кайсии, пъпеш, спанак, коприва ) са богати на полезните за здравето каротеноиди, докато червените и цитрусовите плодове като касис, боровинки, ягоди,  портокали, лимони и киви  са с високо съдържание на витамин С. Плодовете и зеленчуците са източници на лесно усвоими захари, на органични киселини, както и на голям брой биологично активни вещества , зеленчуците като цяло имат по-ниска енергийна стойност от плодовете, но и двете групи са с високо водно съдържание, богати са на влакна и почти не съдържат мазнини и белтъци, което ги прави много подходящи за балансирано хранене. Плодовете е добре  да са в по-ограничени количества от зеленчуците и е най-здравословно да се консумират отделно от останалите храни поне един час преди или след ядене.

Балансираното  хранене е ключово за здравословния растеж и развитие на всяко дете. Точно затова Нестле създава програмата „Нестле за по-здрави деца“ с цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години и да помогне на техните родители и учители във възпитаването на позитивни хранителни навици. До момента в България програмата е помогнала на над 30 000 деца да водят по-здравословен начин на живот, а до 2030-та цели да достигне до 50 милиона деца по цял свят. Нашето желание е да помогнем на родителите и учителите, да покажат на техните деца как могат да си набавят всички необходими полезни вещества по здравословен, вкусен и балансиран начин. “Порция Баланс“дава възможност да възпитаме децана си в здравословно хранене, което те после ще предадат на следващото поколение и по този начин ще оставим реален отпечатък в името на здравословното хранене.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply