Ален Делон продава частна колекция от картини на търг

Повече от 80 произведения на изкуството от частната колекция на емблематичния френски актьор Ален Делон ще бъдат изложени на търг през юни, съобщи АФП.

87-годишният Делон е едно от  емблематичните имена на френския стил в киното през 60-те години на миналия век с ролите си в класически филми като „La Piscine“, „Леопардът“ и „Самураят“.

Колекцията му от произведения на изкуството се оценява на 4-5 млн. евро и включва класически творби на автори като Делакроа и Веронези. Те ще бъдат показани в Ню Йорк, Хонконг, Женева, Лондон и Париж, преди да бъдат обявени на търг на 22 юни.

„Първата си картина купих точно през 1964 г. в Лондон. С течение на годините се сдобих с още картини, портрети и скулптури, които ме трогнаха, говореха ми и дори понякога ме утешаваха“, казва актьорът в каталога на аукционната къща Bonhams Cornette de Saint Cyr в Париж.

„Тези творби ме съпътстваха през много години и бяха част от живота ми.“

Сред произведенията са маслена картина на Раул Дюфи на стойност между 600 000 и 800 000 евро и портрет на Делакроа от 1825 г. на стойност до 600 000 евро (около 650 000 долара).

През 2007 г. Делон продава голяма колекция от съвременни картини, като заявява, че мрази идеята за посмъртни продажби.

„Някои хора си купуват коли, други ходят при проститутки – аз предпочитам произведения на изкуството“, казва той тогава. „Купувах заради страстта, никога с цел инвестиция“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply