Познатите помощници от детството оживяват в „Ленивият щърк“ и „Немирната овца“

Двете нови книжки за деца на Диана Александрова идват в превод от поетесата Мария Донева

 

Диана Александрова обожава да създава истории, които карат малки и големи деца да се заливат от смях, да отворят ума и сърцето си и да позволят на въображението да ги завладее. Авторката живее и твори в САЩ, но вече има няколко детски книги, публикувани на български. „Ленивият щърк“ и „Немирната овца“ са двете ѝ най-нови илюстрирани книжки, които излизат с логото на Artline Studios.

Легендата разказва, че всяко лято щъркелите политат от южните земи, за да донесат бебета на тръпнещите семейства по света. Но понякога се случва някой щъркел да закъснее. Диана Александрова разказва историята на един такъв щъркел в забавната и трогателна книжка „Ленивият щърк“. Детската книжка е илюстрирана от Свилен Димитров и идва на български с вълшебни рими в превод на Мария Донева.

Диана Александрова дълго време среща трудности да забременее и един ден си спомня за легендата от детството си, че щъркелите носят бебетата. На авторката ѝ хрумва да хвърли вината за премеждията си на мързеливия щъркел, който се е забавил с изпълнението на дълга си.

Въпреки че вдъхновението за историята е тъжно, „Ленивият щърк“ е точно обратното. Книжката е изпълнена със забавни моменти, които ще очароват малчуганите, и има изненадващ край, носещ послание на надежда за всички онези, които все още очакват своето чудо. Историята е прекрасно начало на разговор и забавен начин да се обясни на децата защо братчето или сестричето им не се е появило все още. Вината е на щъркела!

Когато не можеш да заспиш, затваряш очи и броиш овце. Ала какво се случва, ако някоя от тези овце реши да лудее? Отговорът се крие в „Немирната овца“. Вместо да скочи веднъж и да изчезне като всички останали, немирната овца в този сюжет е твърдо решена да те държи буден с чудните си трансформации – коя от коя по-забавни.

Мария Донева пресъздава шантавите номера на овцата на български с неподражаемия си превод, а ярките илюстрации на Анна Бурак карат историята да оживява на страниците.

 Виж, искам да спя! Вече става нахално!

Нали си овца! Хайде, дръж се нормално!

„Ленивият щърк“ и „Немирната овца“ са идеалните истории за лека нощ, които печелят читателите със забавните си реплики и очарователните илюстрации.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply