Какво трябва да знаем за какаовата церемония?

Лиа Младенова споделя за церемониалното какао, традиция, произлизаща от древните маи, която ни свързва с духовната сфера и собствената ни интуиция.

 

Проследявайки корените си хиляди години назад, церемонията по какаото е почитана от времето традиция, родена от цивилизациите на маите и ацтеките. Тези култури преплетоха какаото с концепцията за генезиса на живота и женското начало.

Церемониалното какао се отличава от какаото на прах, поради отличителния си процес на приготвяне. То е известено със своите терапевтични качества, които подхранват както ума, така и тялото. Същността, често наричана Мама Какао, е съкровищница от здравословни елементи, включително антиоксиданти, ненаситени мазнини и основни витамини, наред с други. Освен ползите за физическото здраве, Мама Какао често се почита като духовен проводник, за който се смята, че отваря сърцето и насочва хората към трансформация и вътрешно пробуждане, което го прави централен елемент в тези свещени церемонии.

Лия Младенова завършва обучението си за учител по йога във Виена през 2022 г. Тя започва собствено начинание, фокусирано върху изграждането на общности и холистични практики като йога, женски кръгове и какаови церемонии. Обучението, което премина, й позволява да разбере по-добре себе си и да преоткрие женската си сила. Нейната цел е да предоставя подкрепа и да споделя всичко, което може, за да помогне на другите.

Ето още какво сподели тя в специално интервю за MADAMSKO:

Какво представлява какаовата церемония?

Какао церемонията е ритуал на хиляди години, идващ от културата на Маите и Ацтеките. За тях какаото е било дар от боговете, и те са подхождали с изключително внимание към свещеното растение. Било е приготвяно в течна форма и даряв

ано на боговете по време на ритуали, нещо като жертвоприношение. 

С течение на времето, по-високият слой на обществото също е започнал да пие от какаото, но винаги с много уважение и с шаман, пазител на растението. В днешно време все повече хора се отварят към тази древна традиция, в която най-важната част е намерението и уважението, с което се влиза в такъв ритуал.

Церемониалното какао с какво се отличава от какаото, което намираме в магазините?

За да е церемониално какаото, което пием, то трябва да бъде приготвено по определен начин. За щастие, все още има много наследници на маите в Централна и Южна Америка и могат да предадат това древно знание. Какаовите зърна при церемониалното какао се пекат, което помага определени токсини да се изчистят от растението. След това се белят и мелят, най-често на ръка, докато се получи паста, която се разпределя в блокове.

Най-хубаво е цялата обработка на какаото да протече от ръцете на наследниците на това растение. Mного брандове последните години продават церемониално какао, но обработват сами зърната. Разбира се, не е проблем, но огромна любов се предава, когато това се случва от наследниците на маите.

Какаото на прах, което много от нас познават от детството и използват често в готварството, е различно от церемониалното с това, че е загубило много от полезните вещества, когато индустриално се отделя от какаовото масло.

Важно е да се отбележи, че дървото, на което расте какаовият плод за церемонии, трябва да бъде отглеждано специално. По този начин растението се сдобива с много полезни нутриенти и става така полезно и въздействащо за организма.

В церемониалното какао, отгледано и обработено по правилен начин, има много антиоксиданти, ненаситени мазнини, витамини и минерали, теобромин (вид протеин, който засилва функцията на мозъка и активира тялото), магнезий, желязо, цинк, фенилетиламин и анандамин. Повече от тези съставки се губят, когато какаото е сурово, или идва на прах.

За какво помага какаовата церемония?

На физическо ниво, церемониалното какао ни помага на намалим стреса и чувството за тревожност и да подсилим креативността и фокуса си.

Но истинската сила на Мама Какао е в енергията. Наречено още “Медицина на сърцето”, какаото работи със сърдечния ни център, и ни помага да отворим своите сърца, за да чуем това, което имат да ни кажат. В ежедневието си голяма част от нас се водят от гласа на ума, но много често това са заучени модели на поведение или ограничаващи вярвания, които носим със себе си от малки.

Какаото ни помага да надскочим тези мисли и да се вслушаме в това, което всъщност чувстваме, в своята собствена истина. Помага ни да разберем по-добре кои сме ние без всички маски, които носим и да осъзнаем колко силна и важна е връзката ни със самите нас. И не на последно място, Мама Какао (неслучайно носейки женския дух на майката) ни напомня да се грижим за себе си като за деца и да позволяваме любовта, радостта и свободата в живота ни да са водещи.

Прочетете цялото интервю в Madamsko.com, за да научите за кого е полезна какаовата церемония и как желаещите могат да се докоснат до магията на какаото.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply