Писателят Тодор Костадинов разказва за срещите си с редица популярни българи в нова книга

В „Разкази против забрава. Анти-некролози“ читателите ще открият истински истории за обичани българи като: Вера Мутафчиева, Николай Хайтов, Любен Дилов и др. 

 

След романа „Софийско жителство“ и последвалия го след дълга творческа пауза сборник с разкази „Ничия. Трите начина на Мариана“, който стана носител на годишната награда на Съюза на писателите и националната награда „Стефан Фурнаджиев“ за 2023 г., писателят Тодор Костадинов се завръща с трета книга.

На пазара читателите вече могат да открият забележителното издание „Разкази против забрава. Анти-некролози“, в което Костадинов подрежда пъзел от весели и смешни, тъжни и трогателни, но до една напълно истински истории, свързани с живота на редица известни личности в България.

Сред спомените на автора ще срещнем имената на писателите Вера Мутафчиева, Давид Овадия, Добромир Тонев, Дончо Цончев, Красимир Дамянов, Любен Дилов, Николай Хайтов, Рашко Сугарев, Янко Станоев, а също и на исторически личности като Илия Минев и Петър Дертлиев.

„Думите и историите в книгата в никакъв случай не са мъртви, те продължават живота и наистина правят смъртта част от него“, пише редакторът на книгата Любен Дилов-син по повод този пъстър сборник от вълнуващи истории и портрети, който носи със себе си носталгия по невидяното и неизживяното.

В тези случки и епизоди, които свидетелстват за разбирането ни на едно вече отминало време, Тодор Костадинов омесва животите на изключителни за България личности и обикновени хора от своето собствено минало. А чувствителното перо на писателя ги прави част от една и съща историческа, артистична и човешка действителност, независимо от съдбовните завои в личните им истории.

 

Отзиви от наследниците:

Рада Мутафчиева /дъщеря на Вера Мутафчиева/:

„Тази книга е подарък за следващите пишещи. Без да ги стори събратя ‒  други са времената ‒  тя им показва единствения верен път в писането: искреността на намерението и на всеки ред! Майсторлъкът е следствие и дар отгоре, награда за тази искреност. Затова се чете на един дъх…“  

Любен Дилов-син:

„Ти правиш нещо, което ме възхищава! Ще приемеш ли да бъда скромен съратник в издаването на твоята книга?“

Надя Станоева /дъщеря на Янко Станоев/:

„Вашият разказ ме разсмя през сълзи… така добре описвате баща ми… Колко е хубаво, че съществуват все още хора като вас, запазили дарбата на обичта и човечността… Донесохте  мир на душата ми!“

Здравец Хайтов /син на Николай Хайтов/:

„И разказът ти е хубав, и ти си голям чешит… Поздравления!“

Павлина Тонева – Тодорова /дъщеря на Добромир Тонев/

„Върнахте ме в детството, сякаш ме хвърлихте в прегръдката на баща ми. Видях го млад и красив, какъвто го помня. Много ми липсва!“

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply