Имат ли интерес съвременните дами да се реализират в областта на земеделието?

Селското стопанство е специфична сфера, към която като че ли вече няма особено голям интерес от гледна точка на образование и реализация, въпреки че перспективите за развитие далеч не са малки. Традиционно възприемана като мъжка специалност, сякаш все по-малко жени се осмеляват да тръгнат по сложния път на професионална реализация в областта.

Можем ли обаче да ги виним? Колкото и предубедено да звучи, за един съвременен човек като че ли е леко трудно да си представи дама, която борави със специализирани машини като тракторни косачки например.

И все пак, в последните години може би именно дамите са тези, които се стремят да се докажат повече и да развият себе си в области, често приемани за запазени за мъжете.

Взаимовръзка между селското стопанство и другите сфери на бизнеса

Причините за тази тенденция са различни и многостранни. Отвъд традиционните аспекти на селското стопанство, възникнаха и по-нови направления, насочени към екологичност, устойчивост и иновации. Това създаде предпоставка за включването на повече и по-разнообразни профили хора в процеса, а да не говорим, че в земеделието също фигурират и по-универсални позиции, свързани с мениджмънт и маркетинг например.

Живот на село и практикуване на малък семеен еко бизнес

Друга интересна съвременна зависимост, която се забелязва, е съвсем целенасоченото оттегляне на индивиди или цели семейства на село, за да се занимават с устойчиво земеделие и да произвеждат скромни по обем “бутикови” био продукти, които да продават дистанционно. С възможностите на глобализацията и онлайн търговията вземането на подобно кардинално житейско решение се оказва по-лесно за изпълнение от всякога.

Образование в сферата на селското стопанство

Нарастващият интерес на момичетата към обучението по селско стопанство е положителен знак за бъдещето на индустрията като цяло. Все повече дами се интересуват и от това да получат специализирано селскостопанско образование, което да им помогне да са по-адекватни в избраната професия. На земеделието вече не се гледа толкова като на остаряла университетска специалност, а като на перспективна сфера, която към днешна дата има много възможности за работа и развитие.

Разчупване на традиционния стереотип

Не на последно място, реализацията в областта на селското стопанство е един прекрасен начин дамите да разчупят половия стереотип и сами да дефинират сферата, в която ще се развиват, без значение с кой пол традиционно се асоциира тя. Защото пред човешката личност няма граници, ако да посвети енергията и желанието си на конкретна цел.

Положителен принос към обществото

Момичетата днес са мотивирани от желанието да играят активна роля в света, насърчавайки на устойчиви практики и справянето с глобалните предизвикателства, пред които е изправено селското стопанство през 21 век. С развитието на индустрията момичетата виждат възможност да допринесат за едно по-смислено ежедневие и да внесат положителна промяна. 

В свят, който толерира бюти инфлуенсърите и травъл блогърите, селското стопанство далеч не е толкова обречено, колкото изглежда. То е един от основните начини да практикуваме един близък до природата живот, с който малцина наши съвременници могат да се похвалят. И да, има жени, които съвсем съзнателно и целенасочено избират да се развиват в тази област и постигат огромни успехи,давайки положителен личностен и обществен пример.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply