„Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература

Изтъкнатият историк разглежда не само глобалните конфликти, но и дълбоко интимните детайли на очевидци на най-мащабната човешка трагедия

 

След над 35 години проучвания на Втората световна война един от най-авторитетните историци Макс Хейстингс успява да обедини не само най-важните военни сблъсъци и политически решения от периода, но и съдбите на обикновените хора, принудени да се изправят пред немислими изпитания, завършили със смърт за най-малко 60 милиона души.

Внушителното еднотомно издание „Светът във война. 1939-1945“ се появява и на български в превод на Марин Загорчев (изд. „Сиела“), за да предложи строен и дълбоко аналитичен разказ за конфликта, но и за да разкрие човешкото лице на войната – да обрисува пълнокръвен портрет на най-мащабната до момента и несравнима в своя обхват и дълбочина човешка трагедия.

Освен да зададе хронологичната рамка и да отрази „голямата картина“, контекста на събитията, тази книга успява да предаде докосващите истории на обикновени хора от всички страни на фронта и в тила. Това са войници, моряци, пилоти; екзекутори от СС и жители на Ленинград; японски камикадзета или азиатски цивилни – един цял свят във война, в който почти всеки е засегнат. Щателно са проследени и големите теми като първоначалните успехи на германците и японците, решаващите мигове на промяна на баланса на силите и обратното броене до разгрома на Третия райх и хвърлянето на двете атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.

Хейстингс хвърля светлина и върху по-непознати страни на глобалния конфликт , които не са разглеждани така изчерпателно през десетилетията – като войната между Съветския съюз и Финландия или Бенгалския глад през 1943–1944 г., за който Джавахарлал Неру пише, че е „последната епитафия на британското господство в Индия“.

Изключително информативна, но и написана с прецизна елегантност, „Светът във война. 1939-1945“ е истински венец на модерната историческа наука. Това е книга, от която може да се почерпят както основни знания, така и задълбочени подробности за Втората световна война.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply