Захари Карабашлиев е носител на наградата „Писател на годината – автор на най-четена книга“ на Столична библиотека за 2023 г.

За втора поредна година Захари Карабашлиев беше отличен като „Автор на най-четена книга“ в деветото издание на Годишните награди на Столична библиотека „Писател на годината & Читател на годината“.

През 2023 г. най-много от читателите на най-голямата публична библиотека в България са избрали да заемат новия роман на писателя – „Рана“. Същата награда Карабашлиев получи и през 2022 г., когато за най-четена книга в Столична библиотека беше отличен романът „Опашката“.

Изборът на най-четените съвременни български автори се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Официалната церемония по награждаването се проведе на 22 януари 2024 г. в сградата на Столична библиотека, когато бяха обявени победителите в шестте категории: Читател на годината, Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература и Медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Сред най-четените автори на художествена литература се нареждат и още обичани български имена като: Теодора Димова, Алек Попов и Георги Бърдаров.

И през тази година се е запазила позитивната тенденция читателите на библиотеката да се увеличават – през 2023 г. те са били 91 хиляди (с 10 хил. повече от 2022 г.).

Това е и второ отличие за излезлия миналата година роман „Рана“, който стана носител на наградата „Златен лъв“ през декември и се превърна в едно от най-продаваните заглавия на годината в книжарските вериги в страната.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply