Род Стюарт e продал издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си

Род Стюарт e продал издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си за почти 100 милиона долара, съобщава АФП, цитирана от БТА.

За тази сума Iconic Artists Group на бизнесмена Ървинг Азоф е придобила правата върху каталога на Стюарт, известен с хитове като Sailing и Maggie May, както и някои права върху името и лика му.

Преди по-малко от седмица „Сони“ обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на каталога на Майкъл Джексън от неговите наследници. „Ню Йорк таймс“ определи стойността на каталога на изпълнителя на Thriller на 1,2 милиарда долара или повече, а според „Билборд“ от „Сони“ са платили най-малко 600 милиона долара.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Боб Дилън, Брус Спрингстийн и Нийл Йънг да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите, припомня Wallstreet Journal.

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply