Пол Маккартни намери китарата си, изгубена преди 30 г.

Китара, купена от Пол Маккартни за 30 паунда през 1961 г. е била върната на бившия бийтълс. Инструментът, купен от Маккартни преди изгряването му на върха на славата и според сведенията и негов любим, е видян за последен път, когато „Бийтълс“ записват последния си издаден албум Let It Be преди 54 години, пише darik.

Миналата година започна издирване на изчезналия бас с форма на цигулка – Höfner 500/1, произведен в Германия, а във вторник Руайдри Гест, сподели снимка в социалните мрежи, твърдейки, че притежава този неуловим инструмент. Гест заяви, че го е наследил и добави, че оттогава той е върнат на първоначалния си собственик.

Бас китарата на Маккартни, която сега може да струва до 10 млн. паунда, се превърна в синоним на универсалния музикант в ранните дни на групата. Басът е закупен в началото на 60-те години на миналия век, когато никому неизвестната група обикаля нощните клубове в Хамбург, Германия.

По-рано Маккартни е казвал, че се е „влюбил“ в инструмента, защото за разлика от много електрически китари той имал симетрична форма. „За около 30 паунда намерих този бас комбиниран с цигулка на Höfner“, каза 81-годишният Маккартни. „И на мен, понеже бях левичар, ми изглеждаше по-малко глупава, защото беше симетрична. И след като я купих, се влюбих в нея“.

Маккартни я използва за изпълнения на живо между 1961 и 1963 г., преди окончателно да изчезне малко преди Бийтълс да се разделят през 1970 г.

Хьофнер помогна за необичайното търсене на инструмента на Маккартни, като създаде хаштага #tracingthebass, насърчавайки хора от цял свят да помогнат за намирането му.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply