Полезна ли е овесената каша?

Овесените ядки, колкото и да са полезни, не се препоръчват всеки ден, твърдят диетолози. Приичните за това са няколо – първо това е високият им гликемичен индекс (GI) – показател, който отразява скоростта, с която нивата на кръвната захар се повишават след прием на определена храна. Овесените ядки имат сравнително висок ГИ, което означава, че могат да причинят бърз и значителен скок на кръвната захар. Хроничната консумация на храни с висок ГИ може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2.

Втората причина е свързана със съдържанието на фитинова киселина в овесените ядки. Фитиновата киселина е антинутриент, който може да се свърже с определени минерали като калций, желязо, цинк и магнезий и да им попречи да бъдат усвоени от тялото. Редовната консумация на овесени ядки може да доведе до дефицит на тези важни минерали, особено ако диетата не е достатъчно разнообразна.

Третата причина, поради която овесените ядки не трябва да се ядат всеки ден, се дължи на наличието на анти-хранителни фактори като фитохимикали и лектини, които имат отрицателен ефект върху храносмилането и усвояването на хранителни вещества.

Но консумацията на овесена каша има и своите предимства – тя съдържа разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта и поддържат здравето на сърцето, а заедно с това е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията в тялото.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply