Нова технология може да позволи на мъже в еднополови връзки да имат дете

Нова технология може скоро да позволи на мъже в еднополови връзки да имат дете, генетично свързано с двамата бащи, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА.

Технологията използва кожни клетки от един мъж, за да промени генетиката на дарена яйцеклетка, а след това тя да бъде оплодена от сперматозоид, за да се създаде жизнеспособен ембрион, съдържащ комбинираната генетика на донора на кожа и донора на сперматозоиди.
Това би могло да помогне на еднополовите двойки да създадат свое дете, както и на жени, които не са в състояние да създадат жизнеспособни яйцеклетки поради напреднала възраст, лечение на рак или други причини.

Това е същата техника, която изследователите използват през 1996 г., за да клонират овца в Шотландия. В този случай изследователите са създали клонинг на единия родител, докато учените от Орегонския медицински университет са се фокусирали върху създаването на ембриони с генетични данни, получени от двамата родители.

Изследователите обаче предупреждават, че ще минат години, преди тази техника да бъде достъпна за хора.

„Това ни дава много информация“, казва Амато и допълва: „Но все още има много работа, която трябва да се свърши, за да се разбере как тези хромозоми се сдвояват и как правилно се разделят, за да се възпроизведе действително това, което се случва в природата“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply