САЩ иска да забрани Tiktok

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава Tiktok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен в САЩ.

Законодателите гласуваха с 352 гласа „за“ и 65 „против“ предложения закон в рядко срещан момент на двупартийно единство, съобщи CNN.

Решението ще бъде сериозна пречка за приложението за споделяне на видеоклипове, което рязко увеличи популярността си по целия свят, като същевременно предизвика нервност заради китайската си собственост и потенциалното подчинение на комунистическата партия в Пекин.

Съдбата на законопроекта е несигурна в Сената, където някои ключови фигури се опасяват от предприемането на толкова драстичен ход срещу приложение, което има 170 милиона потребители в САЩ, пише Дарик.

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, известен официално като „Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници“, ако той попадне на бюрото му, заявиха от Белия дом.

Мярката изисква компанията майка на TikTok ByteDance да продаде приложението в рамките на 180 дни или то да бъде изключено от магазините за приложения на Apple и Google в САЩ. Тя също така дава право на президента да определя други приложения като заплаха за националната сигурност, ако са под контрола на държава, смятана за противник на САЩ.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу се опитва да събере подкрепа, за да спре законопроекта. От своя страна TikTok категорично отрича всякакви връзки с китайското правителство и е преструктурирала компанията така, че данните на американските потребители да останат в страната, твърдят нейни служители.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply